Προσφυγή γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών

Προσφυγή γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εντός της εβδομάδας δηλώνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών με αφορμή την κατάργηση της διάταξης που τους έδινε το δικαίωμα να επιλέξουν κατώτερη κατηγορία για την ασφάλισή τους. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι επιστημονικοί φορείς δήλωσαν χθες ότι, μετά την κατάργηση της διάταξης, βρίσκονται στον αέρα 33.000 επιστήμονες – ασφαλισμένοι του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Πρόκειται για ασφαλισμένους που πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1993 κι έκαναν χρήση της διάταξης που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, μειώνοντας το ύψος των τρεχουσών εισφορών τους και ρυθμίζοντας παράλληλα χρέη προς το Ταμείο. Η διάταξη θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια από τους δανειστές και καταργήθηκε τον Οκτώβριο και μάλιστα αναδρομικά. Ετσι, όσοι έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης πρέπει να επανέλθουν τώρα στο προηγούμενο καθεστώς. Η μηνιαία επιβάρυνση υπολογίζεται στα 150 ευρώ για 20.000 μηχανικούς, σε 120 ευρώ για 6.000 δικηγόρους και 97 ευρώ για 7.000 γιατρούς.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιούν πως χιλιάδες νέοι επιστήμονες ωθούνται εκτός επαγγέλματος και ασφάλισης. Οι τρεις επιστημονικοί φορείς θα προσφύγουν άμεσα στη Δικαιοσύνη με στόχο να ανατρέψουν την κατάργηση της ρύθμισης. Χαρακτηρίζουν την αναδρομική αύξηση ήδη καταβληθεισών εισφορών «κατάφωρα αντισυνταγματική» και υπογραμμίζουν ότι η νέα διάταξη θα επιφέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς εκφράζονται φόβοι πως το ποσοστό των μηχανικών που πληρώνουν εισφορές θα πέσει ξανά κάτω από το 50%, τη στιγμή που 4.000 μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ κάθε χρόνο και το 25% των νέων γιατρών είναι άνεργοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT