Η συμφωνία με την Αφρική για το μεταναστευτικό

Η συμφωνία με την Αφρική για το μεταναστευτικό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Ανταλλάγματα στους Αφρικανούς ηγέτες, προκειμένου να σταματήσουν τη ροή ανθρώπων που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη, προσέφεραν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν και ο στόχος αυτός είναι άπιαστος όσο απουσιάζει ουσιαστική διεθνής στρατηγική για την ανάπτυξη της υποσαχάριας Αφρικής. Περίπου το ένα τέταρτο όσων έφθασαν φέτος στην Ευρώπη, ζητώντας άσυλο ή εργασία, κατάγονται από την Αφρική. Η χθεσινή διάσκεψη είχε προγραμματισθεί από την άνοιξη, όταν σκάφος που μετέφερε περίπου 800 επιβάτες βυθίστηκε στα ανοικτά της Λιβύης, φέρνοντας στην επιφάνεια το μέγεθος της απελπισίας των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Μεταξύ των Αφρικανών ηγετών, πιο πρόθυμος να συνεργαστεί για την παρεμπόδιση της μετανάστευσης ήταν ο πρόεδρος της Αιθιοπίας, που υπέγραψε χθες συμφωνία με την Ε.Ε. Η Αιθιοπία είναι βασικός κόμβος στη διαδρομή προς την Ευρώπη, ενώ η ίδια φιλοξενεί 700.000 πρόσφυγες από άλλες χώρες. Η Αιθιοπία θα έχει πρόσβαση σε τμήμα του 1,8 δισ. βοήθειας που υπόσχεται η Ε.Ε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο 17 σελίδων, οι Αφρικανοί ηγέτες δεσμεύονται να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό όσων βλέπουν τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται, με αντάλλαγμα την ευκολότερη χορήγηση βίζας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και για εργασία. Επίσης, ο αριθμός Αφρικανών φοιτητών και καθηγητών πανεπιστημίου που λαμβάνουν μέρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής θα διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Οι Αφρικανοί ηγέτες ζήτησαν από τους Ευρωπαίους να περιοριστούν οι προμήθειες στα εμβάσματα που στέλνουν στις πατρίδες τους όσοι εργάζονται στην Ευρώπη. Οι προμήθειες αυτές ξεπερνούν το 10% σε κάποιες περιπτώσεις, και οι Ευρωπαίοι προχώρησαν στην τρομακτική παραχώρηση να μειώσουν το κόστος αυτό σε 3% έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στο εσωτερικό της Συρίας, ώστε να φιλοξενηθούν εκεί οι πρόσφυγες. Ο Ερντογάν προκρίνει τη λύση αυτή για να εκδιώξει τους Κούρδους από περιοχές της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή