Μιανμάρ: Σχηματίζει κυβέρνηση το κόμμα της αντιπολίτευσης

Μιανμάρ: Σχηματίζει κυβέρνηση το κόμμα της αντιπολίτευσης

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόμμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι απέσπασε σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Μιανμάρ και θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που ανοίγουν τον δρόμο για μία ιστορική πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον κατ΄οίκον περιορισμό, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης οδηγεί το άλλοτε εκτός νόμου κόμμα της, τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία (NLD), να ανέλθει στην εξουσία.

Το NLD πέρασε το όριο που του εξασφαλίζει την πλειοψηφία στα δύο σώματα, παρά την παρουσία μη εκλεγμένων στρατιωτικών στο ένα τέταρτο των εδρών της βουλής.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, η οποία δεν έχει ακόμη τελειώσει την καταμέτρηση των ψήφων, το NLD εξασφαλίζει 364 έδρες επί συνόλου 491.

"Θα είναι ένα κοινοβούλιο στο οποίο θα επικρατεί το NLD, θα μπορούν να υιοθετήσουν όλους τους νόμους που θέλουν και δεν θα χρειαστεί να σχηματίσουν έναν συνασπισμό", αναφέρει ο ειδικός Ρίτσαρντ Χόρσεϊ.

Αυτό το τσουνάμι για το κόμμα της Αούνγκ Σου Κι σαρώνει τους αντιπάλους του NLD, κυρίως το κυβερνών κόμμα διάδοχο της στρατιωτικής χούντας.

Οι διάδοχοι του πρώην καθεστώτος θα παραμείνουν ωστόσο μια καθοριστική πολιτική δύναμη στη χώρα, χάρη στο 25% των εδρών που καταλαμβάνονται από βουλευτές στρατιωτικούς. Αλλά και επειδή ο αρχηγός του στρατού έχει την εξουσία να διορίζει ορισμένους βασικούς υπουργούς, όπως αυτούς των Εσωτερικών και της Άμυνας.

Ωστόσο ο αναλυτής Ρίτσαρντ Χόρσεϊ εκτιμά ότι γι' αυτή τη μεταβατική περίοδο "η κυρία της Ρανγκούν" θα πρέπει να προσηλωθεί στο πώς θα διατηρήσει όλους πάνω στο σκάφος και στην άσκηση διπλωματίας απέναντι στους στρατιωτικούς.

Η Αούνγκ βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση ισχύος έναντι αυτών που την κράτησαν 15 χρόνια σε κατ΄οίκον περιορισμό. Δεν θα μπορέσει όμως να γίνει πρόεδρος της χώρας λόγω του Συντάγματος που έχει καταρτιστεί από τη χούντα και απαγορεύει σε οιονδήποτε έχει παιδιά που δεν έχουν βιρμανική υπηκοότητα να θέσει υποψηφιότητα, φωτογραφίζοντας έτσι την Σου Κι. Τα παιδιά της έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Η Σου Κι έχει ήδη προειδοποιήσει, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ότι έχει πρόγραμμα και ότι θα είναι "πάνω από τον πρόεδρο".

Η Αούνγκ έχει ήδη καλέσει τον πρόεδρο και τον αρχηγό του στρατού σε συνομιλίες με στόχο την εθνική συμφιλίωση. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Ναϊπιντάου, τη διοικητική πρωτεύουσα, πέντε ώρες δρόμο από τη Ρανγκούν, για τη συνεδρίαση του απερχόμενου κοινοβουλίου, που θα είναι μια ευκαιρία για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Μέχρι τώρα οι πρώην στρατηγοί που ασκούν τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τη διάλυση της χούντας το 2011, έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα σεβαστούν τη διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας.

Επίσης ο ισχυρός στρατός δηλώνει έτοιμος να "συνεργαστεί" και ο πρόεδρος Θέιν Σέιν συνεχάρη την Αούνγκ γιατί "επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες" στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν τα τελευταία 25 χρόνια.

Το πώς θα αντιδρούσε ο στρατός σε μια συντριπτική νίκη του αντιπολιτευόμενου κόμματος ήταν ένας από τους βασικούς λόγους ανησυχίας. Η Αούνγκ έχει υποσχεθεί να ακυρώσει ένα σύστημα που δίνει στους στρατιωτικούς ισχυρή πολιτική εξουσία.

"Ζητήσαμε την έναρξη διαλόγου. Μετά τις συναντήσεις αυτές, τα πράγματα θα μπορούν να προχωρήσουν", δήλωσε ο Νιαν Γουίν εκπρόσωπος του NLD, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων.

Στο κλίμα αυτό, η στρατηγική του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία μετά τις εκλογές είναι να κρατάει χαμηλούς τόνους ώστε να αφήσει στην κυβέρνηση που διαδέχτηκε τη χούντα τον χρόνο για να δεχτεί την ήττα της. Ωστόσο οι υποστηρικτές του κόμματος δεν περιμένουν παρά ένα σήμα από την Αούνγκ για να εκδηλώσουν τη χαρά τους, σε μια χώρα όπου η συναισθηματική φόρτιση από τις εκλογές αυτές είναι μεγάλη αλλά δεν εκφράζεται, καθώς η Αούνγκ τους έχει ζητήσει να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα.

Η νίκη της Αούνγκ αναγνωρίστηκε από πολλούς αρχηγούς κρατών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την έχει συναντήσει δύο φορές κατά τη διάρκεια επίσημων ταξιδιών του στη Μιανμάρ, "χαιρέτισε τις συνεχείς προσπάθειες και θυσίες" της, η οποία δεν μπόρεσε να δει τους δύο γιούς της να μεγαλώνουν, καθώς έμειναν στη Βρετανία με τον πατέρα τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τη συνεχάρη, ενώ εξήρε "το θάρρος και το όραμα" του προέδρου Θέιν Σέιν που προχώρησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μεταρρυθμίσεις, παρά μερικά σημάδια έντασης όπως πρόσφατα η σύλληψη φοιτητών. Ο Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε, πάντως, ότι μένει "πολλή δουλειά" ακόμη ώστε η Μιανμάρ να γίνει μια δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή