Πολιορκία τρόμου στην Ευρώπη

Πολιορκία τρόμου στην Ευρώπη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να θρηνεί μετά το πολυαίμακτο τρομοκρατικό μπαράζ φανατικών ισλαμιστών –τη νύχτα της Παρασκευής 13ης Νοεμβρίου προς το Σάββατο– στο Παρίσι και την παγκόσμια κοινότητα σοκαρισμένη να μιλάει για την «11η Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης, η αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, ύστερα από την πιο φονική μέρα που γνώρισε η Γαλλία μετά την απελευθέρωσή της από τους ναζί.

Με δραματικό και ταυτόχρονα αποφασιστικό τόνο, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε: «Σε όλους αυτούς που έγιναν μάρτυρες αυτών των φρικτών πράξεων λέω ότι θα διεξαγάγουμε έναν πόλεμο που θα είναι ανελέητος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις των προχθεσινών επιθέσεων ίσως προδιαγράφονται ραγδαίες. Το αρραγές μέτωπο κατά των τρομοκρατών σκιαγράφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα «επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας», ενώ, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκαν στο πλευρό του γαλλικού λαού.

Τα μηνύματα συμπαράστασης του ελληνικού πολιτικού κόσμου συνοδεύθηκαν από την εντολή του Μεγάρου Μαξίμου προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, προχωρώντας σε εκτίμηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων για τη χώρα μας – «βιώνουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επηρεάζει όλη την Ευρώπη». Καταλυτικές αναμένονται οι επιπτώσεις και στο μειζόνων διαστάσεων προσφυγικό πρόβλημα, που ήδη απειλεί τη συνοχή της Ε.Ε., με τις φωνές που μιλούν για «κλείσιμο συνόρων» να εντείνονται· σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προκύψει άμεσος κίνδυνος εγκλωβισμού μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών, πρωτίστως στην Ελλάδα.

Η καταγραφή της φρίκης στο Παρίσι από τις συντονισμένες επιθέσεις σε πολλά σημεία της πόλης αριθμεί 129 νεκρούς και 352 τραυματισμένους, 99 εξ αυτών βαρύτατα, με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων να συγκλονίζουν: «Ανοιξαν πυρ κατά ριπάς, τυφλά, εναντίον του πλήθους, άλλαζαν μεθοδικά και ψύχραιμα γεμιστήρες, ήθελαν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους». «Η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT