Ποδόσφαιρο στη σκιά του τρόμου

Ποδόσφαιρο στη σκιά του τρόμου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι να πέφτει βαριά πάνω και από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που χάρη στους παρατηρητικούς υπαλλήλους του Σταντ ντε Φρανς δεν πληγώθηκε κι αυτό από τους τζιχαντιστές την Παρασκευή, η εθνική Γαλλίας δίνει ένα ακόμη φιλικό ματς απόψε, στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην Αγγλία.

Σοκαρισμένοι και οι Γάλλοι διεθνείς σκοπεύουν να δώσουν μήνυμα συμπαράστασης στους συμπατριώτες τους, με τον Λασανά Ντιάρα να θρηνεί την εξαδέλφη του, ενώ ο Αντουάν Γκριεσμάν έμαθε με ανακούφιση ότι η αδελφή του μπόρεσε να διαφύγει σώα από τον συναυλιακό χώρο όπου υπήρξαν τα περισσότερα θύματα.

Το ποδόσφαιρο περνά σε δεύτερη μοίρα στον αποψινό αγώνα, αλλά η αποφασιστικότητα των Γάλλων παραγόντων αλλά και των παικτών να μη χαρίσουν μια μικρή νίκη στους τρομοκράτες ακυρώνοντας το φιλικό με την Αγγλία χαιρετίστηκε από τους Αγγλους ως ένδειξη θάρρους. «Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι ενωμένος έναντι ακροτήτων όπως αυτές», δήλωσε ο Αγγλος ομοσπονδιακός προπονητής Ρόι Χότζσον.

Στον αποψινό αγώνα στο Λονδίνο, όπου φυσικά τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, παρών θα είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με τα ανήλικα παιδιά του. Οι διοργανωτές μάλιστα ανακοίνωσαν ότι κατά την ανάκρουση του γαλλικού ύμνου απόψε οι ηλεκτρονικοί πίνακες του Γουέμπλεϊ θα αναγράφουν τους στίχους της «Μασσαλιώτιδας», ώστε όλο το γήπεδο να ψάλει τον ύμνο των φιλοξενουμένων σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η UEFA όρισε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν από κάθε αγώνα εθνικών ομάδων αυτή την εβδομάδα, ενώ τουλάχιστον η γαλλική ομάδα θα αγωνιστεί με μαύρα περιβραχιόνια.

Στο ίδιο πλαίσιο γίνονται και αρκετοί άλλοι φιλικοί αγώνες ανά την Ευρώπη, με την εθνική Γερμανίας, που βίωσε κι αυτή την ατμόσφαιρα πολιορκίας της Παρασκευής στο Σταντ ντε Φρανς, να υποδέχεται την Ολλανδία. Εχοντας υποχρεωθεί να περάσουν τη νύχτα της Παρασκευής στα αποδυτήρια του εθνικού σταδίου της Γαλλίας, οι Γερμανοί διεθνείς φυγαδεύτηκαν προς το αεροδρόμιο στις 7 το πρωί του Σαββάτου. Απόψε το «παρών» στον αγώνα με τους Ολλανδούς –σε ένα γήπεδο-αστακό στο Ανόβερο– θα δώσει και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, και πάλι σε ένδειξη ισχύος έναντι των τρομοκρατών.

Παρόμοιες θα είναι οι συνθήκες και στις Βρυξέλλες (τόπο κατοικίας κάποιων από τους θύτες της επίθεσης) στον αγώνα της εθνικής Βελγίου με την Ισπανία απόψε, ενώ αυξημένα μέτρα αναμένονται και στα άλλα σημαντικά φιλικά της Ιταλίας με τη Ρουμανία και της Αυστρίας με την Ελβετία.

Μετά τις αρχικές αμφιβολίες για το αν πρέπει να διεξαχθούν στη Γαλλία το καλοκαίρι τα τελικά του Euro 2016 (ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας είπε ότι πλέον οι ανησυχίες για τη διοργάνωση εντείνονται), το κλίμα που διαμορφώνεται στην UEFA είναι σαφώς υπέρ της διεξαγωγής του τουρνουά. Αλλωστε οι διοργανωτές του φιλικού Γαλλίας-Γερμανίας πήραν άριστα στον τομέα της ασφαλείας, αποτρέποντας τη σχεδιαζόμενη είσοδο βομβιστών αυτοκτονίας και φροντίζοντας για την ομαλή αποχώρηση των φιλάθλων.

Στα τελικά του καλοκαιριού πάντως θα είναι σίγουρα η Ουγγαρία (που απέκλεισε προχτές στα μπαράζ τη Νορβηγία) και η Ιρλανδία (που χτες βράδυ απέκλεισε τη Βοσνία νικώντας 2-0 και με συνολικό σκορ 3-1), ενώ απόψε παίζουν Σλοβενία-Ουκρανία και Δανία-Σουηδία.

• Κι ενώ στην Ευρώπη οι αγώνες θα γίνουν υπό την πίεση των γεγονότων στο Παρίσι, στο Χονγκ Κονγκ η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει σε κλίμα πολιτικού φανατισμού τη «μητέρα» Κίνα σε κρισιμότατο αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Φοβούμενες επεισόδια, οι αρχές φρόντισαν να έχουν ακόμη και ξεχωριστές τουαλέτες για τους οπαδούς κάθε ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT