Βόμβα η αιτία συντριβής του αεροσκάφους

Βόμβα η αιτία συντριβής του αεροσκάφους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Παρά την επιμονή των αιγυπτιακών Αρχών ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη στοιχεία που συγκλίνουν στην εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ίχνη εκρηκτικών (1 κιλό ΤΝΤ) εντοπίστηκαν στα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους που συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου στην Αίγυπτο, οδηγώντας στον θάνατο 224 επιβάτες. «Θα τους βρούμε οπουδήποτε στον πλανήτη και θα τους τιμωρήσουμε», δεσμεύθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μιλώντας σε συνεδρίαση στο Κρεμλίνο, που μεταδόθηκε ζωντανά. Φορούσε σκούρο κοστούμι και προήδρευσε στη συνάντηση των αρχηγών του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Η FSB επικήρυξε, εξάλλου, για 50 εκατ. δολάρια τους δράστες της επίθεσης. Μέχρι χθες, η Μόσχα υποβάθμιζε τα στοιχεία δυτικών κυβερνήσεων που έλεγαν ότι η πτώση του αεροσκάφους είναι έργο τρομοκρατών, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα.

«Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών μας, μια αυτοσχέδια βόμβα που περιείχε μέχρι και ένα κιλό ΤΝΤ εξερράγη στη διάρκεια της πτήσης, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να διαλυθεί στον αέρα, γεγονός που ερμηνεύει τη διασπορά των κομματιών της ατράκτου σε τόσο μεγάλη διάμετρο», εξήγησε ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. «Μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», προσέθεσε.

Οι αιγυπτιακές Αρχές, που υποσχέθηκαν χθες ότι θα συνεργαστούν με τις ρωσικές, προχώρησαν στη σύλληψη δύο εργαζομένων του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ για ανακρίσεις σε σχέση με τη συντριβή του αεροπλάνου της Metrojet που επέστρεφε στην Αγία Πετρούπολη γεμάτο Ρώσους εκδρομείς από το αιγυπτιακό θέρετρο. «Δεκαεπτά άτομα κρατούνται, και δύο εξ αυτών θεωρούνται ύποπτα ότι βοήθησαν στην τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ», αποκάλυψε ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το Airbus A321 έσπασε στα δύο πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβάτες. Οργάνωση που έχει σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη, αλλά μέχρι χθες η Μόσχα πίστευε ότι η τρομοκρατία ήταν ένα μόνον από τα πιθανά σενάρια για το αεροπορικό δυστύχημα.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το Κάιρο, αν και επισήμως δεν συμμερίζεται προς το παρόν το ρωσικό πόρισμα, ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. «Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές αιτίες για τη συντριβή του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατικής επίθεσης, οι αιγυπτιακές Αρχές πήραν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή