Γάλλος ο τζιχαντιστής στο ηχητικό μήνυμα ανάληψης ευθύνης των επιθέσεων

Γάλλος ο τζιχαντιστής στο ηχητικό μήνυμα ανάληψης ευθύνης των επιθέσεων

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To κείμενο της ανάληψης της ευθύνης των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι εκ μέρους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αναγνώστηκε σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από έναν Γάλλο τζιχαντιστή, τον Φαμπιέν Κλεν, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Αυτός ο άνδρας ηλικίας 35 ετών που κατάγεται από την Τουλούζη (νοτιοδυτικά) υπήρξε στενός συνεργάτης του Μοχάμεντ Μερά, του ανθρώπου που σκότωσε τρεις στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε ένα εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012. Αφού εξέτασαν ενδελεχώς την ηχογράφηση διάρκειας πέντε λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων, όπου ο 35χρονος διαβάζει ένα κείμενο στη γαλλική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε την επόμενη ημέρα των επιθέσεων που στοίχισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους, οι ειδικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την φωνή του Κλεν, επιβεβαίωσαν οι πηγές.

Ο Φαμπιέν Κλεν και ο αδελφός του Ζαν Μισέλ μεγάλωσαν στην Τουλούζη. Είναι μουσουλμάνοι που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στις αρχές του 2000. Κατόπιν τους προσέγγισε μια ισλαμιστική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Γάλλος συριακής καταγωγής, ο Ολιβιέ Κορέλ, μεγαλύτερος σε ηλικία από εκείνους, τον οποίο θεωρούσαν πνευματικό τους καθοδηγητή. Ο Φαμπιέν Κλεν, ή αλλιώς Ομάρ, θεωρείται ως ένας από τους ανθρώπους που συγκρότησαν ένα δίκτυο που έστελνε ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο 35χρονος καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2009 σε κάθειρξη 5 ετών. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του οι σωφρονιστικές αρχές κατέσχεσαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο επιχείρησε να στείλει στον Μοχάμεντ Μερά, τον οποίο είχε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Αφού εξέτισε την ποινή του ο Κλεν έφυγε για τη Συρία μαζί με πολλά στελέχη του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος της Τουλούζης, όπου εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Από εκεί, κράτησε επαφή με τους επίδοξους τζιχαντιστές στη Γαλλία και θεωρείται ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης που διέπραξε τον Απρίλιο εναντίον μιας εκκλησίας στο Βιγζουίφ (περιοχή του Παρισιού) ο νεαρός Αλγερινός Σιντ Άχμεντ Γκλαμ.

Γερμανία: Ελεύθεροι οι επτά που είχαν συλληφθεί σήμερα στο Άαχεν

Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγο οι πέντε άνδρες και οι δύο γυναίκες που είχαν συλληφθεί νωρίτερα σήμερα στο Άλσντορφ, κοντά στο Άαχεν, ως ύποπτοι για διασύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. «Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι τα άτομα σχετίζονται με τις επιθέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε ανακοινώσει ότι «δυστυχώς κανείς από τους συλληφθέντες δεν είναι εκείνος που ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να είναι», αναφερόμενος στον Σαλά Αμπντελσλάμ, ο οποίος αναζητείται ως ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι και, κατά πληροφορίες, κρυβόταν στην περιοχή του Άαχεν.

Ο αδελφός του καταζητούμενου Σαλά Αμπντεσλάμ «τον συμβουλεύει να παραδοθεί»

O αδελφός του Σαλά Αμπντελσλάμ, του υπόπτου που φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι και σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, «τον συμβουλεύει να παραδοθεί στην αστυνομία» σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε στον ιστότοπο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου BFMTV.

«Προφανώς τον συμβουλεύω να παραδοθεί στην αστυνομία» δήλωσε ο Μοχαμέντ Αμπντεσλάμ που ζει στις Βρυξέλλες «προκειμένου η Δικαιοσύνη να μπορέσει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την ιστορία». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αδελφός του «πάντα θεωρείται αθώος».

«Το καλύτερο προφανώς θα ήταν να παραδοθεί προκειμένου η Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την ιστορία καθώς σας υπενθυμίζω ότι ο Σαλά δεν παρακολουθείτο από τις αστυνομικές αρχές και θεωρείται πάντα αθώος» υπογράμμισε ο αδελφός του καταζητούμενου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BFMTV.

«Είμαστε μια οικογένεια, τον σκεφτόμαστε, αναρωτιόμαστε που βρίσκεται, φοβάται; Τρώει;» τόνισε ο ίδιος. Ερωτηθείς σχετικά με την πίστη του στο Ισλάμ, ο Μοχαμέντ Αμπντεσλάμ απάντησε ότι «δεν είναι θρησκευόμενος». «Ο Σαλά ήταν κάποιος που δεν αμελούσε τις υποχρεώσεις του, προσευχόταν, δεν έπινε, πήγαινε πού και πού στο τέμενος» προσέθεσε ο ίδιος. «Ντυνόταν πολύ φυσιολογικά, ένα τζιν, ένα πουλόβερ, ένα γιλέκο» είπε και επισήμανε ότι τίποτα δεν υποδήλωνε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Βέλγιο: Σφαίρες και μία ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βόμβας ανακάλυψε η αστυνομία

Η αστυνομία ανακάλυψε σφαίρες και μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βόμβας στα σπίτια δύο ανδρών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κρατούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας. Το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Οι συνήγοροι των δύο ανδρών έχουν δηλώσει ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι και ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση επειδή νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετέβησαν οδικώς στο Παρίσι για να παραλάβουν τον κυρίως ύποπτο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος τους τηλεφώνησε και τους είπε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του. Η ταμπλόιντ εφημερίδα Derniere Heure, η οποία δεν αποκαλύπτει την πηγή της, γράφει ότι στα σπίτια των δύο ανδρών βρέθηκε νιτρικό αμμώνιο, ένα συνηθισμένο λίπασμα, το οποίο ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας. Εκείνοι διέψευσαν ότι το είχαν αγοράσει για την κατασκευή εκρηκτικών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Μπραχίμ, είναι ένας από τους επτά καμικάζι που ανατινάχθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι με τις αυτοσχέδιες ζώνες με εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αστυνομία ανακάλυψε επίσης πυρομαχικά σε ένα από τα σπίτια, περιλαμβανομένων σφαιρών για Καλάσνικοφ του ίδιου τύπου τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων.

Η δικηγόρος του ενός από αυτούς, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε στο Ρόιτερς ότι ακόμη δεν έχει διαβάσει την έκθεση της αστυνομίας, ενώ ο δικηγόρος του δεύτερου υπόπτου, του Μοχάμεντ Αμρι, δήλωσε ότι ο πελάτης του αγνοούσε την ύπαρξη σχεδίου. Ο δικηγόρος του Αμρι έχει δηλώσει ότι αυτός μαζί με τον άνδρα που δεν κατονομάζεται μετέβησαν οδικώς στο Παρίσι για να μεταφέρουν πίσω στις Βρυξέλλες τον 26χρονο Σαλάχ Αμπντεσλάμ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Η αστυνομία, η οποία σταμάτησε για έλεγχο το αυτοκίνητό τους κοντά στη βελγική μεθόριο αλλά τους επέτρεψε να συνεχίσουν, αργότερα συνέλαβε τους δύο και αναζητεί τον Αμπντεσλάμ. Οι άνδρες ζούσαν στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, μία φτωχική γειτονιά των Βρυξελλών όπου κατοικούν πολλές οικογένειες μουσουλμάνων μεταναστών και η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με τη δράση ακραίων ισλαμιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT