Η πληρέστερη μεταμόσχευση προσώπου

Η πληρέστερη μεταμόσχευση προσώπου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πληρέστερη μεταμόσχευση προσώπου που πραγματοποιήθηκε ποτέ εξασφάλισε εθελοντής πυροσβέστης στη Νέα Υόρκη. Ο 41χρονος άνδρας είχε υποστεί βαρύτατα εγκαύματα το 2001 σε όλο του το πρόσωπο και τον λαιμό.

Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Αύγουστο στο Ιατρικό Κέντρο Λανγκόουν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο ασθενής, ο 41χρονος Πάτρικ Χάρντισον από τη Σενατόμπια του Μισισιπή, υποβάλλεται ακόμη σε φυσιοθεραπεία, αν και η ιατρική ομάδα εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επέμβαση επέτρεψε στον Χάρντισον να ανακτήσει την όρασή του, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η μεταμόσχευση θα του δώσει τη δυνατότητα να εκπληρώσει ένα σημαντικό του στόχο: «Θα ξαναρχίσω να οδηγώ και πάλι».

Περισσότερες από 24 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν ολοκληρωθεί από το 2005. Ο δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που ανέλαβε τη μεταμόσχευση του Χάρντισον, είπε ότι η μεταμόσχευση αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τον όγκο ιστού.

Η μεταμόσχευση εκτείνεται από την κορυφή του κρανίου του Χάρντισον, σε όλη την έκταση της κεφαλής του, φτάνοντας μπροστά μέχρι την κλείδα. Στο οπίσθιο τμήμα της κεφαλής, η μεταμόσχευση κάλυψε σχεδόν όλο το κρανίο, μέχρι τον αυχένα. «Πρόκειται για ιστορικό επίτευγμα. Αυτός ο τύπος επέμβασης θα προκαλέσει επανάσταση στην αντιμετώπιση των τραυμάτων σε μεγάλους εγκαυματίες», είπε ο δρ Αμίρ Ντοραφσάρ, επικεφαλής του προγράμματος μεταμόσχευσης προσώπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που δεν συμμετείχε στη μεταμόσχευση του Χάρντισον.

Η επέμβαση ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου και διήρκεσε 26 ώρες. Το νέο πρόσωπο του Χάρντισον δεν φέρει εμφανείς ουλές, καθώς η «ραφή» των μεταμοσχευθέντων ιστών έγινε στο οπίσθιο τμήμα της κεφαλής του.

Δότης ήταν ο 26χρονος εικαστικός και αθλητής της ποδηλασίας Ντέιβιντ Ρόντεμπαου από τη Νέα Υόρκη. Ο 26χρονος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη ύστερα από ποδηλατικό δυστύχημα στους δρόμους του Μπρούκλιν.

Ο Χάρντισον υπέστη καθολικά εγκαύματα στις 5 Σεπτεμβρίου 2001, εισερχόμενος σε φλεγόμενη κατοικία σε αναζήτηση γυναίκας. Η κατάρρευση της ξύλινης οροφής του κτιρίου προκάλεσε στον εθελοντή πυροσβέστη εγκαύματα γ’ βαθμού στην κεφαλή, στον λαιμό και στο στήθος.

Αφού ο πυροσβέστης μετήχθη στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου του Μέμφις στο Τενεσί, οι γιατροί μεταμόσχευσαν δέρμα από το πόδι του στο κεφάλι του. Ο Χάρντισον, όμως, είχε χάσει τα αυτιά, τα χείλη, το μεγαλύτερο μέρος της μύτης και σχεδόν όλο το δέρμα των βλεφάρων του. Καθώς αδυνατούσε να κλείσει τα βλέφαρα, οι γιατροί επέλεξαν να του ράψουν δέρμα πάνω από τα μάτια, σε μία προσπάθεια να τα προστατεύσουν.

«Ημουν σχεδόν τυφλός. Εβλεπα σαν μέσα από κεφάλι βελόνας», θυμάται σήμερα ο Χάρντισον.

«Το πρόσωπό του ήταν μία τεράστια ουλή», λέει ο δρ Ροντρίγκεζ. Ο Χάρντισον συνέχισε να βγαίνει έξω, ενώ, όταν αδιάκριτα μικρά παιδιά τον ρωτούσαν τι έχει, επέλεγε να τους απαντά ότι είχε παλέψει με αρκούδα.

Στις αρχές Αυγούστου του 2014, ο δρ Ροντρίγκεζ συμφώνησε να προβεί στη λεπτή επέμβαση, ξεκινώντας την αναζήτηση δότη. «Αναζητούσαμε τον ιδανικό δότη, ο οποίος θα μοιραζόταν τα βιολογικά χαρακτηριστικά του Χάρντισον, περιορίζοντας έτσι το ενδεχόμενο απόρριψης των ιστών», λέει ο δρ Ροντρίγκεζ.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την επέμβαση, το κάτω μέρος του προσώπου του Χάρντισον παραμένει πρησμένο, αν και ο δρ Ροντρίγκεζ επιμένει ότι το οίδημα θα υποχωρήσει σε λίγους μήνες. «Σε λίγο καιρό, ένας αφηρημένος παρατηρητής δεν θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με το πρόσωπο του Χάρντισον», λέει ο χειρουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT