Σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κόσοβο

Σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κόσοβο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Δεκατρείς διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες στην Πρίστινα, ενώ η αστυνομία αντιμετώπισε με ρίψη δακρυγόνων δεκάδες διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν με μολότοφ και πέτρες για τις σχέσεις Κοσόβου – Σερβίας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι υποστηρικτές τους έχουν εξεγερθεί εδώ και εβδομάδες για τον διάλογο και τις συμφωνίες με το Βελιγράδι, από το οποίο το Κόσοβο κέρδισε την ανεξαρτησία του το 2008. Οι βουλευτές έχουν επανειλημμένως παραλύσει τις κοινοβουλευτικές εργασίες, ρίχνοντας καπνογόνα ή δακρυγόνα στη διάρκεια συνεδριάσεων, όπως συνέβη και προχθές.

Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε χειροβομβίδα στο κτίριο όπου στεγάζεται και αμέσως η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξή της με τηλεχειρισμό, «χωρίς να υπάρξουν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί», όπως επισημάνθηκε στη σχετική ανακοίνωση. «Αυτή η βίαιη ενέργεια έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους δικαστές και άλλους αξιωματούχους του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε μια άμεση επίθεση εναντίον της συνταγματικής τάξης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη βουλευτού της αντιπολίτευσης, η οποία μετέφερε τις ταραχές και την ένταση μέσα στο Κοινοβούλιο. H Nτόνικα Καντάι–Μπουγιούτι συνελήφθη χθες και εντάλματα εκδόθηκαν για άλλους τρεις συναδέλφους της, που είχαν ρίξει δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και μπουκάλια με νερό μέσα στη Βουλή, τους τελευταίους δύο μήνες.

Θέλουν η κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία με το Βελιγράδι, που δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στη σερβική κοινότητα, καθώς και την Ποντγκόριτσα για τη χάραξη των συνόρων με το Μαυροβούνιο. Δεκάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην Πρίστινα, πετώντας πέτρες και μπογιά στο κτίριο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που πρόσθετε ότι πολλά δημόσια κτίρια και περιουσίες καταστράφηκαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας, εξάλλου, έκαναν έρευνες στα σπίτια δύο ακόμη βουλευτών, οι οποίοι δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες συνεδριάσεις στη Βουλή, εκτός εάν ανακληθούν οι επίμαχες συμφωνίες. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση πως προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία διά της βίας.

Αναστολή ενεργειών

Την περασμένη εβδομάδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με τη συμφωνία με τη Σερβία μέχρις ότου επιβεβαιωθεί η συνταγματικότητά της. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει ότι το σώμα είναι φιλοκυβερνητικό και δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της. «Το Συνταγματικό Δικαστήριο παραμένει ακλόνητο στην αποστολή του για υπεράσπιση της συνταγματικότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ελευθερίας κάθε πολίτη», διακήρυξε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται πως το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία και οι δύο πλευρές διενεργούν συζητήσεις υπό την εποπτεία της Ε.Ε. για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT