Ματιές στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Το κοινό στηρίζει το Λούβρο

«Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος» είναι ο συμβολικός και αινιγματικός τίτλος μιας από τις βασικές εκθέσεις αυτής της περιόδου στο Λούβρο. Σηματοδοτείται από αυτόν τον δραματικό πίνακα του 1836 από τον Τόμας Κόουλ, «Η μοίρα των αυτοκρατοριών. Καταστροφή», και εμπνέεται από το βιβλίο του Ζακ Αταλί «Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος». Το Λούβρο είδε αμέσως τις ουρές του κοινού να σχηματίζονται στην είσοδο ως ψήφοι εμπιστοσύνης για την περιφρούρηση της δημοκρατίας. Η έκθεση είναι επί της ουσίας ένας ευρύς διάλογος ανάμεσα σε έργα τέχνης από διάφορες περιόδους, που επιχειρούσαν να προβλέψουν ή να συμβολίσουν την πορεία των κοινωνιών προς το μέλλον. Από την οργάνωση του κόσμου έως τις αυτοκρατορίες και την επέκταση των δρόμων του εμπορίου έως τον σημερινό πολυκεντρικό κόσμο. Σύγχρονοι καλλιτέχνες αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Λούβρου να καταθέσουν την άποψη της εποχής μας για το μέλλον.

ΚΑΪΡΟ

Η προσπάθεια της Αιγύπτου

Για μία χώρα, όπως η Αίγυπτος, τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα μεταφράζονται ως τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία. Γι’ αυτό τα 113 χρόνια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου επισημαίνονται από το υπουργείο Αρχαιοτήτων και στη δημοσιότητα δίνονται φωτογραφίες από το 2011, όταν τουριστικοί πράκτορες είχαν φωτογραφηθεί μπροστά στο ιστορικό κτίριο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Για το Αγαλμα της Ελευθερίας

Αυτό το τεράστιο χάλκινο αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας, μέσα στο μουσείο του, προκαλεί μεγάλη κινητικότητα ολόγυρά του. Στο μέλλον, το μουσείο θα μεταφερθεί από το εσωτερικό του αγάλματος σε έναν άλλον ανεξάρτητο χώρο πολύ κοντά στη νησίδα. Αυτή είναι η πρόταση του National Park Service, που προτείνει την κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου κτιρίου.

ΝΤΑΚΑΡ

Μια πριγκίπισσα στη Σενεγάλη

Στα περίχωρα του Ντακάρ, η πριγκίπισσα της Δανίας, Μαίρη, χαιρετάει και συνομιλεί με κορίτσια και γυναίκες της κοινότητας Sahre Bocar στην περιοχή Kaolack. Η πριγκίπισσα συμμετείχε στον εορτασμό για το τέλος της βάρβαρης πρακτικής της κλειτοριδεκτομής, ένα πρόγραμμα που υποστηρίχτηκε από το Orchid Project, φιλανθρωπική οργάνωση με βρετανική και δανική προέλευση.

ΗΠΑ

Μπομπ Ντίλαν, τα άπαντα

Ενα βιβλίο 700 σελίδων είναι η νέα προσθήκη στη μακρά φιλολογία περί Μπομπ Ντίλαν. Είναι ο τίτλος που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Black Dog & Leventhal με συγγραφείς τους Philippe Margotin και Jean-Michel Guesdon. Το «Μπομπ Ντίλαν, όλα τα τραγούδια» διηγείται την ιστορία πίσω από κάθε τραγούδι. Και τα τραγούδια δεν είναι λίγα. Είναι 492. Μαζί με τις εξαντλητικές σημειώσεις για τους στίχους, τους συντελεστές και την παραγωγή, οι δύο συγγραφείς έχουν βρει στοιχεία και πολλές φωτογραφίες που θα ευχαριστήσουν και τους πιο εμμονικούς «Ντιλαν-ολόγους».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Κέρινη Αγκελα επί 3

Ολες (και οι τρεις) οι κέρινες φιγούρες της καγκελαρίου της Γερμανίας είναι παραταγμένες στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Madame Tussaud στο Βερολίνο. Κάθε μία εκπροσωπεί τρεις διαφορετικές εποχές της πολιτικής καριέρας της Αγκελα Μέρκελ: η πρώτη θητεία της στην καγκελαρία το 2005, η δεύτερη θητεία της το 2009 και η τρίτη θητεία της το 2013 παρατάσσονται με ύψιστο συμβολισμό. Η έκθεση των τριών ομοιωμάτων γίνεται με αφορμή τα δέκα χρόνια της Αγκελα Μέρκελ στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT