Διαμαρτύρονται οι οινοποιοί

Διαμαρτύρονται οι οινοποιοί

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντίθετοι στην επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν οι οινοποιοί. Δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία ότι θα επιβληθεί τελικά χαμηλότερος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί από ό,τι αρχικά εξαγγέλθηκε, δηλώνουν στελέχη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), «εφόσον πριν δεν υπήρχε καθόλου φόρος».

Η Σοφία Πέρπερα, οινολόγος και διευθύντρια του γραφείου Οίνου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οίνου στη Β. Αμερική (πρακτικά είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των προγραμμάτων προώθησης), αναφέρει ότι η επιβολή του φόρου θα είναι μεγάλο πλήγμα για τις εξαγωγές μας. «Τη στιγμή ακριβώς που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια καλή εικόνα και να κάνουμε το ελληνικό κρασί “τάση”, θα αυξηθεί η τιμή του», τονίζει στην «Κ». Τη συμπαράστασή της και τη στήριξή της στους Ελληνες οινοποιούς εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ενωση Οινοποιών, όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κλάδου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Ιω. Βογιατζής, τονίζει ότι το κρασί είναι κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν και έτσι αντιμετωπίζεται και από την Ε.Ε., γι’ αυτό περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα. «Είναι λογικό να βάλουμε φόρο στην παραγωγή ροδακίνων για παράδειγμα;», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές τα οινοστάφυλα αγοράζονται 0,40 ευρώ το κιλό. «Για να εφαρμοστεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, πρέπει να αναφερόμαστε στο τελωνείο. Εμείς ανήκουμε στο τελωνείο στην Οινόη που έχει δύο υπαλλήλους. Θα πρέπει να περιμένουμε τη σειρά μας για να οινοποιήσουμε;», αναρωτιέται ο κ. Σαμαρτζής, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου στη Θήβα.

Παρέμβαση Μπουτάρη

Τη διαφωνία του για την επιβολή φόρου στο κρασί εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οινοπαραγωγός Γ. Μπουτάρης. Πρόκειται για ένα πολιτισμικό προϊόν και όχι ένα αλκοολούχο ποτό, τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT