Τα «κόκκινα» δάνεια πνίγουν την Ευρώπη

Τα «κόκκινα» δάνεια πνίγουν την Ευρώπη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι διπλάσιο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και αποτελεί «σημαντικό λόγο ανησυχίας» παρά τη βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ανήλθαν κατά μέσον όρο στο 5,6% τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας μειωθεί από το 6,1% όπου βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, συγκριτικά στις ΗΠΑ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κατά μέσον όρο λιγότερο από 3% και ακόμη χαμηλότερο στην Ασία, σύμφωνα με την EBA.

Το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά την Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 1 τρισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας και με το 7,3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ευρώπη λεπτομερή στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – ως τέτοια λογίζονται δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από 90 ημέρες. Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΕΒΑ καλύπτουν 105 τράπεζες σε 20 ευρωπαϊκές χώρες και στη Νορβηγία. Στην Ιταλία, ως μη εξυπηρετούμενα θεωρείται το 16,7% των δανείων που έχουν χορηγηθεί και αντιστοιχούν στο 17,1% του ιταλικού ΑΕΠ. Στις ισπανικές τράπεζες ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 7,1% ή στο 15,8% του ΑΕΠ της χώρας. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κύπρο, όπου τα μισά από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες είναι μη εξυπηρετούμενα και ακολουθούν η Σλοβενία με 28,4%, η Ιρλανδία με 21,5% και η Ουγγαρία με 18,9%. Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές δεν συμπεριελήφθησαν στην άσκηση της ΕΒΑ επειδή την αξιολόγησή τους είχε αναλάβει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Η ΕΒΑ προειδοποιεί πως αν και υπάρχει σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, «η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να παραμένει λόγος σοβαρής ανησυχίας στην Ε.Ε. και αποτελεί τροχοπέδη για τη χορήγηση νέων δανείων και την κερδοφορία των τραπεζών, ιδιαίτερα στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις», αναφέρει η ΕΒΑ. Τα ευρήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκύπτουν από την «άσκηση διαφάνειας» που διενήργησε φέτος η ΕΒΑ αντί να διενεργήσει τα απαιτητικότερα στρες τεστ των προηγούμενων χρόνων.

Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προβληματικών «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς. Σύμφωνα με τον κ. Βινιάλς, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ευρωζώνη, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών ανέρχονται στα 900 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι μεγάλο πρόβλημα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ιδιαίτερα την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Με βάση την αξιολόγηση των τραπεζικών ισολογισμών που διενήργησε ένα χρόνο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα «κόκκινα» δάνεια προσδιορίστηκαν στα 879,1 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε o κ. Βινιάλς στο CNBC και έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη οικονομολόγοι, τα «κόκκινα» δάνεια παρεμποδίζουν τη χορήγηση νέων δανείων στην πραγματική οικονομία και έτσι αναχαιτίζουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που εξακολουθεί να είναι εύθραυστη παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή