ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έβαλαν «φρένο» στις αφίξεις Σύρων προσφύγων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, Καναδάς

Οι ανησυχίες της κοινής γνώμης για θέματα δημόσιας ασφάλειας, έπειτα από τις βομβιστικές επιθέσεις του Παρισιού, συνετέλεσαν στην απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Καναδά να καθυστερήσει την άφιξη στη χώρα 25.000 Σύρων προσφύγων, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το τέλος του έτους, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Την Τρίτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να αποδεχτεί τους πρόσφυγες έως το τέλος Φεβρουαρίου και όχι την 1η Γενάρη, σημειώνοντας πως όλες οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή (σ.σ. αναχώρησης των προσφύγων), παρά μέσα στον Καναδά.

«Ένα από τα πράγματα που άλλαξαν με τις επιθέσεις στο Παρίσι ήταν η αντίληψη πως οι Καναδοί είχαν ακόμη κάποια ερωτήματα», δήλωσε ο Τριντό στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο, σε ερώτηση για την νέα προθεσμία άφιξης των προσφύγων.

Η κυβέρνηση του Καναδά θα δαπανήσει περίπου 510 εκατομμύρια δολάρια στα επόμενα έξι χρόνια για την αεροπορική μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία, τη Συρία και την Ιορδανία και για την μετεγκατάσταση τους μέσα στη χώρα. Η πρώτη πτήση αναμένεται να αναχωρήσει από την περιοχή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Πολλοί επικριτές –ειδικά μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι–υποστήριζαν πως το αρχικό σχέδιο ήταν αρκετά φιλόδοξο και θα οδηγούσε σε βεβιασμένες διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας.

Το 2014 23.286 πρόσφυγες έγιναν αποδεκτοί στον Καναδά, από τους 35.775 που είχαν γίνει αποδεκτοί το 2005, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ