Κίνα: σε απόσταση «ασφαλείας» από το συριακό

Κίνα: σε απόσταση «ασφαλείας» από το συριακό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον μίνι παγκόσμιο πόλεμο που εξελίσσεται στο έδαφος της Συρίας, μία χώρα λάμπει διά της απουσίας της. Είναι η Κίνα, η οποία συντάσσεται διακριτικά με τον άξονα Μόσχας-Δαμασκού, αλλά, σε αντίθεση με πληθώρα άλλων χωρών, δεν έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις και ούτε σκοπεύει.

«Ενδεχομένως η συριακή κρίση θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη, και δεν έχουμε ιδέα πότε θα αποφασίσει η Κίνα να επέμβει», έγραφε πρόσφατη ανάλυση του πρακτορείου Xinhua. «Είναι πολύ πιθανό η προσεκτική στάση της Κίνας να τη βοηθήσει να διαλέξει μια πιο επιτυχή στιγμή για να εμφανιστεί ως ηγέτιδα στη διεθνή σκηνή».

Στα πρώτα στάδια της συριακής κρίσης, η Κίνα έκανε τρεις φορές χρήση του βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτροχιάζοντας, σε συνεργασία με τη Ρωσία, τις απόπειρες της Δύσης να περιβάλει με μανδύα διεθνούς νομιμότητας τις απόπειρες ανατροπής του Ασαντ.

Την περασμένη εβδομάδα, το «Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε ότι δολοφόνησε 50χρονο Κινέζο όμηρο, καθώς δεν είχε λάβει λύτρα από το κινεζικό κράτος, ενώ η Αλ Κάιντα δολοφόνησε τρεις μηχανικούς της κινεζικής εταιρείας σιδηροδρόμων σε επιδρομή σε ξενοδοχείο στο Μάλι. Η κινεζική ηγεσία καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατία, αλλά απέφυγε να μετατρέψει τα θύματα σε πρόσχημα επέμβασης.

«Η κινεζική κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος και το όφελος και βλέπει ότι η επέμβαση στη Συρία δεν αξίζει», είπε ο καθηγητής Κινεζικών Σπουδών Σρικάνθ Κονταπάλι. «Για το Πεκίνο είναι σαφές ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή δεν λειτουργεί», είπε ο Λι Γκουοφού, ερευνητής στο Κινεζικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών. «Βλέπουν ότι όσο πιο σκληρά χτυπούν, τόσο μεγαλώνει η τρομοκρατία».

Η βασικότερη ανησυχία της Κίνας αφορά την εξαγωγή του τζιχαντισμού από τη Συρία στην κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ, καθώς το αυτονομιστικό κίνημα της περιοχής υιοθετεί όλο και περισσότερο σαλαφιστικά αντί για εθνικιστικά σύμβολα. Το Πεκίνο έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ότι η Αγκυρα παρέχει διευκολύνσεις σε δίκτυα που στέλνουν Ουιγούρους να εκπαιδευτούν στην τζιχάντ στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή