Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας

Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Πρόκειται για μερικές από τις χώρες όπου όσοι επενδυτές έχουν αποκτήσει χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων θα έχουν αυξημένη εισπραξιμότητα, ακόμα κι αν κάποια δάνεια σταματήσουν να εξυπηρετούνται. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στην Ευρώπη είναι ανομοιόμορφη εξαιτίας, μεταξύ άλλων, των διαφορετικών μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ωστόσο η Ιρλανδία έχει ξεχωρίσει, καθώς εκεί η άνοδος των τιμών ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, γεγονός που αποδίδεται στο ότι ήταν και η χώρα στην οποία σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατά την περίοδο 2008-2012. Πάντως, η Moody’s εκτιμά ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, κίνδυνος υπερθέρμανσης της αγοράς, μετά τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να περιορίσει το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό δανεισμού ως προς τη συνολική αξία τού προς απόκτηση ακινήτου. Κατά τους αναλυτές, η κίνηση αυτή θα μετριάσει την αύξηση των τιμών.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, τα χαμηλά επιτόκια και οι λιγότερες κατασχέσεις κατοικιών, αναμένεται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων, οδηγώντας και στην άνοδο των τιμών, εφόσον βέβαια η ζήτηση συνεχίσει να ενισχύεται. Ηδη, κατά την περίοδο 2014-2015, τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 13%.

Στην Ιταλία, η Moody’s εκτιμά πως οι τιμές των κατοικιών θα παραμείνουν σταθερές κατά τη διάρκεια του 2016. Αλλωστε, η Ιταλία ξεχωρίζει από κάποιες άλλες αγορές στην Ευρώπη, καθώς δεν σημειώθηκε «φούσκα» στην αγορά κατοικίας της χώρας κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή