Στο 9,47% οι απώλειες του Χ.Α. τον Νοέμβριο

Στο 9,47% οι απώλειες του Χ.Α. τον Νοέμβριο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O χρηματιστηριακός Νοέμβριος έκλεισε με συνολικές απώλειες 9,47% για τον Γενικό Δείκτη και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει μηνιαία πτώση 77,23%. Χθες ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 2,30% και διολίσθησε στις 634,82 μονάδες, επίπεδα που η αγορά συνάντησε τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου 2015. Εκτός διαπραγμάτευσης βρέθηκαν οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών (Πειραιώς Alpha Bank, Εurobank, Eθνική) οι οποίες έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των reverse split και θα επανέλθουν στις 2 Δεκεμβρίου η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς και στις 3 Δεκεμβρίου η Εθνική.

Βαρόμετρο στη διαμόρφωση των τιμών των τραπεζών αποτελούν οι ομολογιούχοι και κάτοχοι ασφαλιστικών προγραμμάτων που είτε προαιρετικά είτε υποχρεωτικά λαμβάνουν μετοχές των τραπεζών. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η διάθεση των ξένων funds για περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής τους στον τραπεζικό κλάδο.

Το θολό πολιτικό σκηνικό, πάντως, δεν βοηθάει στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος. Ηδη οι πρώτες εκτιμήσεις για κυβερνητική κρίση με αφορμή το ασφαλιστικό έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν σιγά σιγά, απομακρύνοντας οποιαδήποτε ελπίδα για πολιτική σταθερότητα.

Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, στα 73,454 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (3,70%) και της Aεροπορίας Αιγαίου (0,83%). Επιδεινώθηκε η αγορά των ελληνικών ομολόγων στην έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης του Νοεμβρίου καθώς οι τιμές υποχώρησαν και αυξήθηκαν οι αποδόσεις. Το ελληνικό 10ετες ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 94,10 λεπτά του ευρώ, ενώ η απόδοση ενισχύθηκε στο 7,35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή