«Πράσινη» πρωτοβουλία επιχειρηματιών

«Πράσινη» πρωτοβουλία επιχειρηματιών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες εβδομάδες, το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς μείωσε τις επενδύσεις του σε ορυκτά καύσιμα από το 1,4 δισ. δολάρια στα 475 εκατομμύρια. Τώρα, ο Γκέιτς βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας πρωτοβουλίας επιχειρηματιών και κυβερνήσεων για την αύξηση των δαπανών στη βασική έρευνα νέων ενεργειακών τεχνολογιών.

«Περισσότερο κεφάλαιο στα πρώιμα στάδια θα φέρει τις καινοτομίες που θα μειώσουν τα κόστη» δήλωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού πρόεδρου για την κλιματική αλλαγή, Μπράιαν Ντιζ, ανακοινώνοντας τη νέα σύμπραξη ιδιωτικού-δημοσίου τομέα. Αλλοι δισεκατομμυριούχοι που έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν είναι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Τζακ Μα του Alibaba, ο Τζεφ Μπέζος του Amazon, ο Ρατάν Τατά του ομίλου Tata και ο Πάτρις Μοτσέπε της African Rainbow Minerals.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά η κεντρική ιδέα αφορά την εξάλειψη της «κοιλάδας του θανάτου» που μεσολαβεί ανάμεσα στην αρχική σύλληψη μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας και στην εμπορική εκμετάλλευσή της. «Βιοκαύσιμα, αποθήκευση άνθρακα, αιολικά, σχάση, σύντηξη – δεν έχουμε κάποια προτίμηση, αλλά η τεχνολογία πρέπει να είναι καθαρή και να μπορεί να υιοθετηθεί γρήγορα σε μεγάλη κλίμακα» είπε ο ιδρυτής της Microsoft.

Μεταξύ των κρατών που συνυπογράφουν την πρωτοβουλία είναι αυτά που ευθύνονται για το 80% των εκπομπών ρύπων: η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, ο Καναδάς, η Ινδονησία, η Ιαπωνία. Και εκεί αρχίζουν οι απορίες, καθώς διαγράφεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο τα κράτη αυτά να χρησιμοποιήσουν τις υποσχέσεις μελλοντικών καινοτομιών για να παρακάμψουν τα αιτήματα για άμεση μείωση της εξόρυξης καυσίμων. Εξάλλου, σε περίπτωση που τα κράτη επιδιώκουν πραγματικά να χρηματοδοτήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πρώτο βήμα είναι να καταργήσουν τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων, οι οποίες, ακόμη και τώρα παραμένουν τέσσερις φορές υψηλότερες από τις επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών.

Δύο στρατόπεδα

Εξω από τους καλά φυλασσόμενους χώρους της συνόδου, έχουν συρρεύσει στο Παρίσι εκπρόσωποι κοινοτήτων από όλο τον κόσμο που υιοθετούν μικρής κλίμακας λύσεις, από οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας ως εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κλίμακα δήμων. «Αυτοί που ασχολούνται με το κλίμα χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα» έγραψε ο αναλυτής Ντέιβιντ Γκολντστάιν. «Το ένα πιστεύει ότι ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να ακολουθεί το παράδειγμα της διαρκούς οικονομικής μεγέθυνσης, με καθαρή ενέργεια και εξοικονόμηση. Το άλλο πιστεύει ότι χρειάζεται μια πολύ πιο ριζική αναδιάταξη, που περιλαμβάνει την εστίαση στην τοπική οικονομία, την από κοινού χρήση πόρων και την απομάκρυνση από τον καπιταλισμό του laissez-faire».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT