Αύριο κλείνει η αύξηση της ΕΤΕ για τους Ελληνες

Αύριο κλείνει η αύξηση της ΕΤΕ για τους Ελληνες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με τη διάθεση μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς. Οι επενδυτές θα μπορούν και αύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου να συμμετέχουν στη δημόσια προσφορά. Στόχος της Εθνικής είναι να αντλήσει από Eλληνες επενδυτές περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δεδομένου ότι η ΕΤΕ είναι η μόνη συστημική τράπεζα που προχώρησε στη διάθεση μετοχών σε εγχώριους μικροεπενδυτές. Οι νέες μετοχές δίνονται χωρίς δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους, δηλαδή η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στο ποσό εγγραφής. Η τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής είναι στα 0,30 ευρώ (ή 0,02 πριν από το reverse split), συνυπολογίζοντας την προσαρμογή της τιμής της μετοχής μετά τη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15 παλαιές μετοχές προς 1 νέα. To reverse split πραγματοποιείται παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου. Μία περίοδος όπου οι μετοχές της τράπεζας έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης.

Η επαναδιαπραγμάτευση των παλαιών μετοχών μετά την πραγματοποίηση του reverse split έχει οριστεί για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Η τιμή διάθεσης είναι η ίδια με την τιμή με την οποία διατέθηκαν σε ξένους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,57 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο του stress test και 4,6 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Η Εθνική συγκέντρωσε 1,16 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές μέσω της διάθεσης μετοχών με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το κεφαλαιακό έλλειμμα για την κάλυψη και του ποσού που προβλέπει το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί από το ΤΧΣ με την έκδοση κατά 25% κοινών μετοχών και 75% ειδικών ομολόγων (CoCos). Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι θα μπορέσει γρήγορα να αποπληρώσει τα CoCos αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank στην Τουρκία. Σύμφωνα με αναλυτές, η συναλλαγή είναι πιθανό να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή