Γερμανία, Βρετανία κατά του ISIS

Γερμανία, Βρετανία κατά του ISIS

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν τη στρατιωτική εμπλοκή τους στη Συρία, στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Παρίσι και της έκκλησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για βοήθεια.

Eξι αναγνωριστικά αεροπλάνα Tornado, σαν αυτό της φωτογραφίας, ετοιμάζεται να στείλει η Γερμανία στην Τουρκία, προκειμένου να υποβοηθήσει τις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στη γειτονική Συρία.

Η κυβέρνηση της Aγκελα Μέρκελ ενέκρινε χθες σχέδιο στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το οποίο θα υποβληθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των προσεχών ημερών. Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την αποστολή έξι αναγνωριστικών αεροσκαφών Tornado, αεροπλάνων ανεφοδιασμού, μιας φρεγάτας, η οποία θα προστατεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο που επιχειρεί στην περιοχή, και 1.200 στρατιωτών, που θα μείνουν εκεί έναν χρόνο. Πάντως η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε βομβαρδισμούς του «Ισλαμικού Κράτους» και, πολύ περισσότερο, σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «οι βόμβες και οι ρουκέτες, από μόνες τους, δεν μπορούν να τσακίσουν την τρομοκρατία, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο διά της πολιτικής οδού», ενώ το αριστερό κόμμα Die Linke δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Την ίδια περίπου ώρα, η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη συμμετοχή της χώρας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε εναντίον της βρετανικής ανάμειξης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, αν και άφησε ελεύθερους τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν χθες ότι περί τους 50 βουλευτές των Εργατικών θα υπερψηφίσουν την πρόταση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία –σήμερα περιορίζονται σε 50 άνδρες– άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Aστον Κάρτερ. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο επικεφαλής του Πενταγώνου έκανε λόγο για κεραυνοβόλες επιδρομές εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων, συλλογής πληροφοριών και αιχμαλωσίας ηγετών των τζιχαντιστών.

Τέλος, τη «σποραδική» ανάμειξη του Ισραήλ στον πόλεμο της Συρίας αναγνώρισε για πρώτη φορά χθες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, βασικός στόχος των ισραηλινών επιχειρήσεων είναι να μην πέσουν προηγμένα οπλικά συστήματα στα χέρια της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Aσαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT