Επιδημία εταιρικών πτωχεύσεων στις αναδυόμενες οικονομίες

Επιδημία εταιρικών πτωχεύσεων στις αναδυόμενες οικονομίες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι εταιρικές πτωχεύσεις στις αναδυόμενες αγορές φέτος, καταγράφοντας ρεκόρ εξαετίας. Σημειωτέον πως η κατάσταση επιδεινώνεται για όσες εταιρείες δανείζονται σε δολάριο, δεδομένου ότι αυτό έχει ενισχυθεί έναντι των άλλων διεθνών νομισμάτων. Σε σύγκριση με το 2014, οι πτωχεύσεις παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση της τάξεως του 40%, ενώ και το χρέος των εταιρειών στις εν λόγω αγορές έχει την τελευταία δεκαετία πενταπλασιαστεί. Μεγάλο μέρος του χρέους αυτού προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με το Marketwatch.

Ενα ακόμη αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις των αναδυόμενων είναι που πτωχεύουν συχνότερα από ό,τι εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσοστό χρεοκοπιών σε εταιρείες με ομόλογα υψηλής απόδοσης στις αναδυόμενες οικονομίες κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο ανήλθε στο 3,8% εν συγκρίσει με το 2,5% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays. Πριν από τέσσερα χρόνια το ίδιο ποσοστό ήταν της τάξεως του 0,7% στις αναδυόμενες, έναντι 2,1% στις ΗΠΑ. Επιπλέον, παρατηρείται κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στους πιστωτές τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πολυεθνικός χρηματοπιστωτικός όμιλος HSBC Holdings προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ και ζήτησε τη διάλυση και εκκαθάριση δύο ομίλων εκμετάλλευσης αλιευμάτων, των China Fishery Group και China Fisheries International, αναφέρει η Wall Street Journal. Ο τελευταίος δεν κατόρθωσε να εξοφλήσει δόση 31 εκατ. δολαρίων από δάνειο 650 εκατ. δολαρίων, που είχε λήξει πριν από μερικές ημέρες. Το τελευταίο δίμηνο, η China Fisheries International προσπάθησε να πείσει τους πιστωτές της να παραιτηθούν της απαίτησης για τη δόση. Ωστόσο, η όλη απόπειρα δεν τελεσφόρησε.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες οι οποίες έχουν ζητήσει δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών τους, έχει την έδρα της στις αναδυόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το εταιρικό χρέος των αναδυόμενων οικονομιών συνολικά σε όλο τον κόσμο έχει πενταπλασιαστεί, ανερχόμενο στα 23,7 τρισ. δολάρια εν συγκρίσει με τα ισχύοντα πριν από δέκα χρόνια, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Μεγάλο μέρος της εκτίναξης του χρέους αυτού προέρχεται από τις επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ασία, όπου η αναλογία μη χρηματοοικονομικού χρέους προς ΑΕΠ έχει αυξηθεί από το 100% το 2010 στο 125% με τα σημερινά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή