Πτώση στο Χρηματιστήριο λόγω τραπεζικών μετοχών

Πτώση στο Χρηματιστήριο λόγω τραπεζικών μετοχών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση 1,40% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές και κυρίως στην Εθνική (-30%). Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε στις 617,39 μονάδες, που είναι το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς μετά το χαμηλό έτους των 568,38 μονάδων που κατεγράφη στη συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2015.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επαναδιαπραγματεύθηκαν οι μετοχές της Εθνικής (ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση από τα 1,21 ευρώ) μετά το reverse split, με την τιμή της να «κλειδώνει» από νωρίς στο limit down, στο -30%, και να διαμορφώνεται στα 0,847. Αιτία των ρευστοποιήσεων στην Εθνική Τράπεζα είναι το discount (έκπτωση) που θα έχει η τιμή εκκίνησης των μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου και θα εισέλθουν στην αγορά στις 14 Δεκεμβρίου 2015 με την τιμή στο 0,30 ευρώ.

Με σημαντική πτώση έκλεισαν και οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς, ενώ μικρή ανάκαμψη σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank (0,50%) μετά την ισχυρή πτώση της Τετάρτης λόγω των πωλήσεων στις οποίες προχώρησαν κυρίως κρατικά ταμεία και οι οποίες απορροφήθηκαν από ξένους επενδυτές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 86,136 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (4,52%), της ΕΧΑΕ (2,90%), της Grivalia Properties (1,28%) και της ΕΥΔΑΠ (0,96%). Επιδείνωση παρουσίασαν χθες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, καθώς επανέρχονται οι φόβοι των ξένων επενδυτών ότι η Ελλάδα μπορεί να καθυστερήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι το spread έχει αναρριχηθεί στις 745 μονάδες βάσης όταν την προηγούμενη Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, βρισκόταν στις 678 μονάδες βάσης και στην αρχή αυτής της εβδομάδας είχε ξεκινήσει από τις 688 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT