Βλέπει λύση στο Κυπριακό ο Τζον Κέρι

Βλέπει λύση στο Κυπριακό ο Τζον Κέρι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με σημαντική ατζέντα, η οποία επηρεάζεται εκ των πραγμάτων από τις περιφερειακές εξελίξεις που συνδέονται με το Κυπριακό, τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και το προσφυγικό, καταφθάνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι. Η επίσκεψη του κ. Κέρι αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως των χθεσινών δηλώσεών του στη Λευκωσία. Ο κ. Κέρι είπε πως «τους τελευταίους μήνες υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος (σ.σ. για το Κυπριακό) και είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι κοντά, αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα γίνει». Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Κέρι με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, βρίσκονται, επίσης, το ενεργειακό, καθώς και το ζήτημα της μη μεταναστευτικής βίζας (visa waiver program), την οποία οι ΗΠΑ επανεξετάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κέρι θα ζητήσει από τον κ. Κοτζιά ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε κατά την προ ολίγων ημερών επίσκεψή του στο Ιράν.

Από την ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα απουσιάσει η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή διαμορφώνεται ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Sukhoi-24 από τουρκικό F-16 στη συροτουρκική μεθόριο. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα υπενθυμίσει στους, ούτως ή άλλως, ενήμερους Αμερικανούς συμμάχους την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί πάνω από το Αιγαίο, λόγω των καθημερινών παραβιάσεων από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Μάλιστα, μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, έπειτα από τη δημόσια –μέσω τουίτερ– αντίθεση των κ. Τσίπρα και Νταβούτογλου, τα τουρκικά μαχητικά έχουν προβεί σε ιδιαίτερα προκλητικές ενέργειες, καθώς ορισμένα πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους και κάποια άλλα ενεπλάκησαν, τελικά, με ελληνικά καταδιωκτικά.

Στα ενεργειακά, θα συζητηθεί ιδίως η προοπτική που ανοίγεται για τη δημιουργία του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IBG) στο πλαίσιο του Διαδριατικού (TAP). Η συγκεκριμένη προοπτική συνδέεται με την κατασκευή τερματικού υποδοχής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Τσίπρας αναμένει από τον κ. Κέρι να εκφράσει δημόσια την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που κάνει να υπερβεί την κρίση. Oπως είναι γνωστό, οι Aμερικανοί είναι ο βασικός διεθνής παράγοντας που θεωρεί ότι η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης μπορεί να σημειωθεί μόνον έπειτα από σοβαρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ο κ. Κέρι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την τακτική των τριμερών συνεργασιών της Αθήνας. Οι συνεργασίες αυτές έχουν ως επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ και, σύντομα, Ιορδανία). Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT