Κακοπληρωτής τζέντλεμαν ο Τσώρτσιλ

Κακοπληρωτής τζέντλεμαν ο Τσώρτσιλ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τίτλος τιμής για τους Αγγλους τζέντλεμεν ήταν κάποτε η απροθυμία να πληρώνουν τους ράφτες τους και σε αυτό ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δεν αποτέλεσε εξαίρεση, όπως προκύπτει από νέα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο ηγέτης της Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 197 στερλίνες το 1937, ποσό που θα αντιστοιχούσε σήμερα σε 12.000 λίρες. Το χρέος του συσσωρεύτηκε κι εκλήθη να το αποσβέσει από τον ίδιο τον ράφτη Χένρι Πουλ, αίτημα που είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθεί και να μην ξαναπεράσει την πόρτα του ξανά. Παρά την αντιπαράθεση, πάντως, ο ράφτης συνέχισε να φτιάχνει τα κοστούμια του Τσώρτσιλ, σύμφωνα με τον ιστορικό Τζέιμς Σεργουντ, ο οποίος εξέτασε τα αρχεία του οίκου Poole&Co. «Ο Τσώρτσιλ είπε πώς ήταν για την ανύψωση του ηθικού μας, ήταν καλό για εμάς να τον ντύνουμε και δεν γνώριζε πως είχαμε έλλειψη χρημάτων. Ουδέποτε πλήρωσε, ούτε επέστρεψε, δεν μας συγχώρησε ποτέ», ανέφερε ο Σέργουντ στην ιστοσελίδα του ράφτη. Ο Τσώρτσιλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στη διάρκεια του πολέμου και ξανά κατά τη δεκαετία του ’50, δεν ήταν πάντως ο μοναδικός κακοπληρωτής τζέντλεμαν, που επέμενε να ράβεται δωρεάν.

Ο γιος του συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, για παράδειγμα, είχε επίσης βάλει «φέσι» στον Πουλ, το οποίο εκλήθη να καταβάλει ο πατέρας του. Οταν ήταν πρόεδρος της Ουαλλίας τη δεκαετία του 1870, ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ σπάνια πλήρωνε τον λογαριασμό, που είχε μαζευτεί στη διάρκεια των ετών. Οταν του έστειλαν τον τελικό λογαριασμό, ο πρίγκιπας απλώς εξαφανίστηκε από προσώπου γης και επανεμφανίστηκε 20 χρόνια αργότερα, όταν έγινε βασιλιάς. Αλλοι γνωστοί πελάτες του οίκου, με λιγότερα χρέη προς τον γνωστό ράφτη, ήταν ο Πρώσος πρωθυπουργός Οτο φον Μπίσμαρκ, ο Αμερικανός τραπεζίτης Τζ. Π. Μόργκαν και ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ, τον οποίο επισκέπτονταν οι ράφτες στην Αντίς Αμπέμπα. Οταν πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας Χένρι Πουλ, οι διάσημοι πελάτες του χρωστούσαν εξωφρενικά ποσά με αποτέλεσμα ο οίκος να βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Στο τελευταίο γράμμα που βρέθηκε στο αρχείο του, με χρονολογία 1875, ο Πουλ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω κάτι να αφήσω πίσω μου. Εργάστηκα για έναν πρίγκιπα και τους πολίτες και τώρα είμαι υποχρεωμένος να πεθάνω φτωχός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT