Η διαφάνεια, «σωτήρια» για το κλίμα

Η διαφάνεια, «σωτήρια» για το κλίμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με ρυθμό σαλιγκαριού κινούνται οι διαπραγματεύσεις του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς δεσμεύσεις από τις πλούσιες χώρες για τη χρηματοδότηση της απεξάρτησης των φτωχών χωρών από τα ορυκτά καύσιμα. Αντιθέτως, αυτό που επιταχύνεται είναι οι προετοιμασίες επενδυτών για τη «μεγάλη φυγή» από τα ορυκτά καύσιμα, με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ να εγκαινιάζει πρωτοβουλία που θα υποχρεώνει τις εταιρείες να αποκαλύπτουν στους επενδυτές τους την έκθεσή τους στην κλιματική αλλαγή.

Η «ομάδα δράσης» για την επενδυτική διαφάνεια και την κλιματική αλλαγή, που εγκαινιάστηκε χθες στα περιθώρια της συνόδου του Παρισιού, τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). «Εχει καθοριστική σημασία να κατανοήσουν οι βιομηχανίες και οι επενδυτές τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ελάχιστη διαφάνεια για τους κινδύνους αυτούς» είπε ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπλούμπεργκ. Τον Σεπτέμβριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και επικεφαλής του FSB, Μαρκ Κάρνι, είχε προειδοποιήσει τους ασφαλιστές στο Λονδίνο ότι οι επενδυτές μπορεί να βρεθούν «εκτεθειμένοι σε τεράστιο βαθμό» λόγω κλιματικής αλλαγής. Ο Κάρνι υπενθύμισε τις επιστημονικές διαπιστώσεις σύμφωνα με τις οποίες, προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μεγάλο μέρος των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται στα βιβλία εταιρειών ως περιουσιακά στοιχεία πρέπει να μείνουν στο έδαφος.

Το ερώτημα είναι πόσο κοντά στον στόχο του να μείνουν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος θα έρθει ο πλανήτης όταν τελειώσει η διάσκεψη του Παρισιού. Προχθές ανακοινώθηκε ότι πάνω από 500 πανεπιστήμια, δήμοι, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές, που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (όχι όλα επενδεδυμένα σε ορυκτά καύσιμα) έχουν δεσμευθεί ότι θα τερματίσουν τις επενδύσεις αυτές. Το αντίστοιχο ποσό μόλις προ διμήνου ήταν 2,7 τρισ. δολάρια.

Ενας από τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς για την επιτάχυνση της μετάβασης είναι ο παγκόσμιος φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Απευθυνόμενος σε φοιτητές του πανεπιστημίου της Σορβόννης, ο Ιλον Μασκ, (ιδρυτής της Tesla και της Powerwall) τους ζήτησε να πιέσουν από τα κάτω ώστε να επιβληθεί παγκόσμιος φόρος στην καύση άνθρακα.

Ενώ όμως στο Παρίσι καταρτίζεται η νέα διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη Γενεύη εξακολουθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη απελευθέρωσης του εμπορίου υπηρεσιών Tisa, που θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή. «Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι πολυεθνικές του νερού, οι εταιρείες πετρελαιαγωγών, οι εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων και άλλες εταιρείες που ρυπαίνουν, επωφελούνται από την Tisa» είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Φίλοι της Γης, αναλύοντας το Παράρτημα Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών της Tisa, που διέρρευσε μέσω WikiLeaks.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT