Επταπλασιασμός των ζημιών για τις εισηγμένες στο 9μηνο εξαιτίας capital controls

Επταπλασιασμός των ζημιών για τις εισηγμένες στο 9μηνο εξαιτίας capital controls

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό αποτύπωμα άφησαν τα capital controls στις οικονομικές επιδόσεις των 193 εισηγμένων στο εννεάμηνο του 2015, καθώς κατεγράφη επταπλασιασμός των ζημιών σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2014. Ειδικότερα, οι συνολικές ζημιές φέτος έφθασαν τα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 612,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014.

Η εφαρμογή των capital controls από τις 28 Ιουνίου 2015 αποκάλυψε μία σκληρή πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις: μόνο μία μικρή ομάδα περίπου 30-40 εταιρειών, σε σύνολο 220 εισηγμένων, φαίνεται ότι είχε προετοιμασθεί για ό,τι θα επακολουθούσε. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν δημιουργήσει team διαχείρισης κρίσης από την αρχή του 2015 και είχαν μελετήσει τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει οι επιχειρήσεις στην Κύπρο από την εκεί επιβολή capital controls, τον Μάρτιο του 2013. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είχαν ήδη κεφάλαια στο εξωτερικό, μέσω θυγατρικών τους, και μπόρεσαν μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς να αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα, ειδικά τον Ιούλιο που διαρκούσε η τραπεζική αργία. Αντίθετα, η πλειοψηφία των εισηγμένων αιφνιδιάστηκε, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ειδικά κατά το δίμηνο Ιούλιου-Αυγούστου. Τότε που δημιουργήθηκε λίστα αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και λειτούργησε η επιτροπή που ενέκρινε τα εμβάσματα για τις εταιρείες που προπλήρωναν τις πρώτες ύλες στο εξωτερικό για να μπορέσουν να δουλέψουν οι μονάδες τους στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα το 90% των επιχειρήσεων αυτών προσπαθεί να περιορίσει το κόστος της νέας πραγματικότητας που έχει προκύψει στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει μετονομασθεί «οικονομία των μετρητών», καθώς, εάν δεν προκαταβάλλουν το 100% της αξίας των πρώτων υλών ή των εμπορευμάτων που θέλουν να εισάγουν, δεν γίνονται δεκτές οι συμφωνίες από τους διεθνείς ομίλους.

Οι ισολογισμοί

Ο τουρισμός, οι εξαγωγές, η μειωμένη πιστωτική επέκταση (capital controls) και οι διακυμάνσεις του ευρώ και του πετρελαίου ήταν οι βασικές συνιστώσες που διαμόρφωσαν τις τάσεις στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών. Αναλυτικότερα, οι κλάδοι ξενοδοχείων και οι μεταφορές κατέγραψαν ένα από τα καλύτερα τρίμηνα όλων των εποχών. Οι αυξημένες αφίξεις τουριστών βοήθησαν τη διατήρηση της ζήτησης σε ικανοποιητικά επίπεδα στο λιανικό εμπόριο, στις μεταφορές και στα καύσιμα.

Επίσης, λόγω των αυξομειώσεων στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, συνέχισαν να επηρεάζονται αρνητικά οι εισαγωγείς, ειδικά όσοι βρίσκονται στον χώρο του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι φαίνεται ότι κράτησαν τα περιθώριά τους χαμηλά, ώστε να μην χαθούν μερίδια. Αντίθετα, όσες εταιρείες έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό ή εξαγωγικό προσανατολισμό κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις.

Τα capital controls προκάλεσαν την αύξηση των απαιτήσεων, αλλά και τη μείωση της ζήτησης σε εταιρείες που σχετίζονται με την κατασκευή, το λιανικό εμπόριο, αλλά και σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Σε μικρομεσαίες εταιρείες οι μειώσεις στον τζίρο είναι πιο έντονες. Η αύξηση του εταιρικού φόρου από το 26% το 2014 στο 29% το 2015 μείωσε το καθαρό αποτέλεσμα που αποδίδεται στους μετόχους, ενώ από την άλλη πλευρά δημιούργησε αναβαλλόμενες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις το 2016 και το 2017.

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, αλλά ακόμα η οικονομία θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει σε κανονικότητα. Η πρώτη εξομάλυνση των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων δεν φαίνεται να προλαβαίνει την εμπορική κίνηση των Χριστουγέννων, και αυτό για πολλές εμπορικές εταιρείες σημαίνει ότι η προσαρμογή των πωλήσεων θα γίνει προς τα κάτω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή