Το μεγάλο λάθος των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του ISIS

Το μεγάλο λάθος των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του ISIS

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόκληρες εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στόχευαν κοιτάσματα πετρελαίου και τεράστιες πετρελαϊκές υποδομές που τροφοδοτούν με καύσιμα και χρήματα το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS), έναν από τους πλουσιότερους στρατούς τρομοκρατών στην Ιστορία.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε πως έκανε μια λανθασμένη εκτίμηση με κολοσσιαίες διαστάσεις. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν υπερτιμήσει τη ζημία που είχαν προκαλέσει ένα χρόνο πριν στις μονάδες παραγωγής πετρελαίου που ελέγχει ο «Ισλαμικός Στρατός».

Παράλληλα, υποεκτίμησαν τα έσοδα του ISIS κατά 400 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η τρομοκρατική οργάνωση λαμβάνει 500 εκατ. δολάρια από την πώληση πετρελαίου, ετησίως.

Ο Μπέντζαμιν Μπάνεϊ, αναλυτής του κέντρου ερευνών Rand Corp., που συνεργάζεται με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, επισημαίνει πως μόνο πρόσφατα κατανόησε ο Λευκός Οίκος πώς αξιοποιεί ο «Ισλαμικός Στρατός» το πετρέλαιο στη Συρία και στο Ιράκ. «Πρέπει να κυνηγήσεις το πετρέλαιο και πρέπει να το κάνεις πολύ προσεκτικά, κάτι που τώρα έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε», δήλωσε ο ίδιος. Αλλά ακόμη και εάν αποδυναμωθούν τα έσοδα του «Ισλαμικού Κράτους» από το πετρέλαιο, υπάρχουν και άλλες πηγές για τη χρηματοδότησή του όπως είναι το εμπόριο λευκής σαρκός, η ανταλλαγή λύτρων με ομήρους, η πώληση σιτηρών από γεωργικές εκτάσεις και η επιβολή «τελών αμαρτίας» στους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονταν κάτω από «ακατάλληλα θρησκευτικά καθεστώτα». Το «Ισλαμικό Κράτος» είχε επικεντρωθεί στο πετρέλαιο αρκετό καιρό πριν αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας με πράξεις βαρβαρότητας, και ειδικότερα τη μετάδοση βιντεοσκοπημένων αποκεφαλισμών από το καλοκαίρι του 2014. Απέκτησε τον έλεγχο κρίσιμων διασταυρώσεων στα σύνορα της Συρίας για να επωφεληθεί από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Διείσδυσε σε ένα δίκτυο που λειτουργούσε τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν παρέκαμπτε τις κυρώσεις της Δύσης με το λαθρεμπόριο πετρελαίου δισ. δολαρίων, με βιτρίνα το πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί τροφίμων» του ΟΗΕ.

Σήμερα, ο «Ισλαμικός Στρατός» έχει μια αρκετά αποτελεσματική αλυσίδα προσφοράς «μαύρου χρυσού», μεταφέροντας το διυλισμένο πετρέλαιο από τη Συρία σε πόλεις του Ιράκ που ελέγχουν, όπως η Μοσούλη, για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί. Πετρέλαιο χρησιμοποιείται, επίσης, για την τροφοδότηση όλων των μηχανισμών πολέμου. Οι ΗΠΑ έκαναν αρχικά την εξής λάθος εκτίμηση: θεώρησαν πως τα περισσότερα έσοδα προέρχονταν από την πώληση διυλισμένου πετρελαίου και έτσι οι περυσινές αεροπορικές επιθέσεις στόχευαν σε διυλιστήρια και σταθμούς αποθήκευσης, αγνοώντας τον οποιονδήποτε πιθανό στόχο σε αργό πετρέλαιο. Ομως, το ISIS πουλάει απευθείας αργό πετρέλαιο σε φορτηγατζήδες και μεσάζοντες αντί να το διυλίζει το ίδιο. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραδέχονται πως πάνω από ένα χρόνο δεν στόχευαν φορτηγά, για να περιορίσουν τις απώλειες θυμάτων. Αυτό άλλαξε στις 16 Νοεμβρίου, όταν χτυπήθηκαν 116 φορτηγά, αφού ειδοποιήθηκαν πρώτα οι οδηγοί με φυλλάδια.

Παράλληλα, το Χαλιφάτο, όπως αυτοκαλείται το ISIS, κατέχει μεταξύ άλλων περιουσιακά στοιχεία 500 εκατ. με ένα δισ. δολάρια που κατάσχεσαν ένα χρόνο πριν και έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από φόρους, λίτρα και την εκμετάλλευση της πλούσιας σοδειάς σιταριού στις κοιλάδες του Τίγρη και του Ευφράτη στη Συρία. Για παράδειγμα, το «Ισλαμικό Κράτος» επιτρέπει σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς και δασκάλους στις περιοχές υπό την κατοχή τους να εξιλεωθούν για την «αμαρτία» τους ως εργαζομένων σε ένα ακατάλληλο θρησκευτικό καθεστώς. Το πάγιο τέλος για την «κάρτα μετάνοιας» φθάνει μέχρι 2.500 δολάρια και η ανανέωσή της ορίζεται στα 200 δολάρια, ετησίως.

Τέλος, ο «Ισλαμικός Στρατός» ελέγχει εκτάσεις σιταριού 200 εκατ. δολαρίων μόνο σε καλλιέργειες του Ιράκ. Πέραν τούτου, οι εκτάσεις γης στις κοιλάδες του Τίγρη και του Ευφράτη που ελέγχονται από το ISIS αντιστοιχούν στο ήμισυ της σοδειάς σιταριού στη Συρία και σχεδόν στο 40% του κριθαριού στο Ιράκ. Ωστόσο, η οικονομική ισχύς του ISIS οφείλεται στην αυστηρή διαχείριση. Η μεγαλύτερη δαπάνη είναι η μισθοδοσία 100.000 μαχητών, αλλά τα έσοδα από το πετρέλαιο και μόνον είναι διπλάσια αυτού του κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή