1,9 τρισ. σε ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις

1,9 τρισ. σε ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα τρίτο των ομολόγων που έχουν εκδώσει κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είχε στα τέλη Νοεμβρίου αρνητική απόδοση, δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν τα κράτη για να τα δανείσουν. Ως αντάλλαγμα, τα κράτη προσφέρουν στους επενδυτές ασφάλεια για τα κεφάλαιά τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) το συνολικό ύψος κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση υπερβαίνει πλέον το 1,9 τρισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σχεδόν ολόκληρης της Ευρωζώνης (πλην της Ελλάδος) είχαν αρχίσει να υποχωρούν έντονα από την αρχή του έτους, όταν έγινε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε νέα χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής και ότι θα υιοθετούσε την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (δηλαδή της μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων). Χθες είχαν αρνητική απόδοση τα κρατικά ομόλογα Γερμανίας και Ολλανδίας με διάρκεια μέχρι πέντε χρόνια και της Γαλλίας με διάρκεια μέχρι τέσσερα χρόνια. Η Ιρλανδία, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια εφάρμοζε μνημόνιο, σήμερα βρίσκεται στην ευτυχή θέση να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο για ομόλογα που έχει εκδώσει με διάρκεια έως και τρία χρόνια. Τα κρατικά ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας, τα οποία στο απόγειο της κρίσης της Ευρωζώνης, στα μέσα του 2012, είχαν φτάσει να έχουν απόδοση 7,5%, χθες είχαν αρνητική απόδοση για διάρκεια μέχρι και εννέα μήνες. Κατά την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (σ.σ. ένα είδος κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών) ο λόγος είναι τα σχόλια στα οποία είχαν προβεί το τελευταίο διάστημα αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, και πρωτίστως ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Κατά την BIS, από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης ερμηνεύτηκαν από τους επενδυτές ως «σημάδια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις αρχές Δεκεμβρίου» και ότι εξαιτίας αυτού «συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των αποδόσεων». Πράγματι, την προηγούμενη Πέμπτη ο κ. Ντράγκι παρουσίασε νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, μέτρα που ωστόσο απογοήτευσαν τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν καλλιεργήσει πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες με αποτέλεσμα να ακολουθήσει άνοδος των αποδόσεων, για παράδειγμα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, που ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2012.

Ρωσικοί τίτλοι σε κινεζικό γουάν

Ομόλογα σε ξένο νόμισμα, για την ακρίβεια σε κινεζικό γουάν, σκοπεύει να εκδώσει η Ρωσία το 2016, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος διαχείρισης χρέους του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Κονσταντίν Βισκόβσκι. Κατά το ρωσικό ΥΠΟΙΚ, το ελάχιστο ποσό που θα προσπαθήσει να αντλήσει η Μόσχα από τις αγορές ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια κίνηση με υψηλό ρίσκο, ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα, παραδέχτηκε ο κ. Βισκόβσκι, ωστόσο η Ρωσία και οι ρωσικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές μετά τις κυρώσεις που της επέβαλαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Λεπτομέρειες όπως η χρονική διάρκεια κάθε ομολόγου και η απόδοσή του θα αποφασιστούν ανάλογα με τις τάσεις που υπάρχουν στην αγορά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο το ζήτημα των κυρώσεων επισκιάζει και αυτή την απόπειρα της Μόσχας να βρει διέξοδο στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Βισκόβσκι δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες τα στελέχη του ρωσικού ΥΠΟΙΚ θα πρέπει «να εξακριβώσουν κατά πόσον υπάρχουν όποιοι εσωτερικοί περιορισμοί για τους Κινέζους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν» στα ρωσικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT