Γλυπτά: δεν πάμε σε δίκη «για να μη χάσουμε»

Γλυπτά: δεν πάμε σε δίκη «για να μη χάσουμε»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντονότατη αντίδραση του πρώην, επί κυβερνήσεων Ν.Δ., υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και αρκετές συζητήσεις στη Βουλή προκάλεσε χθες η εκτίμηση που εξέφρασε ο σημερινός υπουργός Αρ. Μπαλτάς ότι η τάση αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα είναι να μην προχωρήσει η υπόθεση της νομικής διεκδίκησης της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, «κυρίως επειδή κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο». Ο Κ. Τασούλας σχολίασε μιλώντας με δημοσιογράφους πως «η άποψη ότι δεν πάμε στα δικαστήρια γιατί θα χάσουμε είναι απαράδεκτη, όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αντίδικης πλευράς, αλλά και γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα».

Το θέμα προκλήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όταν ο κ. Μπαλτάς, με αφορμή σχετικές επισημάνσεις αρκετών βουλευτών, είπε ότι «η νομική διεκδίκηση όσο προχώρησε με την κυρία Αμάλ Αλαμουντίν (Κλούνεϊ) έχει ολοκληρώσει το έργο της, έχει πληρωθεί ο αντίστοιχος οίκος, είμαστε εντάξει ως προς το νομικό γραφείο». Και σημείωσε: «Οι τάσεις είναι αυτήν τη στιγμή να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση. Κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο και, αν χάσουμε το δικαστήριο, τα πράγματα δυσκολεύουν».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εγκρίθηκε επίσης η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους. Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι, παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα γλυπτά, ενισχύει τη θέση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή