Στα επίπεδα του 1962 επέστρεψε η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα

Στα επίπεδα του 1962 επέστρεψε η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 1962 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 65% χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών. Πρόκειται για το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδομής, που μάλιστα δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, καθώς από τον Ιούλιο και μετά, η αβεβαιότητα και η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ομίλου Τιτάν, στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Σύμφωνα με τον Τιτάνα, τη βαθύτατη κρίση του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν περιοριστεί από το 10,8% του ΑΕΠ το 2007 σε 1% το 2014, ενώ στην Ευρωζώνη η κάμψη είναι πολύ ηπιότερη, από 6% το 2007 σε περίπου 5,5% του ΑΕΠ το 2014.

Παρ’ όλα αυτά, ο όμιλος εμφανίζεται αισιόδοξος, μετά και τα αποτελέσματα του φετινού εννεαμήνου, καθώς έχουν βελτιωθεί οι προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, όπου η ανάκαμψη της κατασκευαστικής αγοράς και η αύξηση της ζήτησης για δομικά υλικά είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων του ομίλου στη συγκεκριμένη αγορά κατά 44% και των λειτουργικών κερδών κατά 124%. Θετικά ήταν επίσης και τα αποτελέσματα από την αγορά της Τουρκίας, ενώ στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, η κατασκευαστική δραστηριότητα δεν σημείωσε ιδιαίτερη μεταβολή κατά το φετινό εννεάμηνο. Στον αντίποδα, στην Αίγυπτο, παρά την αύξηση που σημειώθηκε στη ζήτηση τσιμέντου, το υψηλό κόστος των καυσίμων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτώση των τιμών πώλησης στην τοπική αγορά, είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η κερδοφορία σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η εικόνα αυτή στις επιμέρους αγορές όπου έχει παρουσία ο όμιλος Τιτάν θα συνεχιστεί και κατά τους προσεχείς μήνες. Κινητήριος μοχλός αναμένεται να είναι η αγορά των ΗΠΑ, η οποία θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης και σήμερα αντιπροσωπεύει το 50% των πωλήσεων του ομίλου και το 45% της λειτουργικής κερδοφορίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT