Η νέα αυτοκρατορία του καφέ απειλεί τη Nestle

Η νέα αυτοκρατορία του καφέ απειλεί τη Nestle

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O όμιλος συμμετοχών JAB Holding, ο οποίος διαχειρίζεται την περιουσία της γερμανικής οικογένειας Ράιμαν, ύψους 16 δισ. δολ., επιδιώκει να δεσπόσει στον κόσμο του καφέ. Και αυτό ευθέως σημαίνει πως απειλεί τον εδραιωμένο κολοσσό της ελβετικής Nestle. Τελευταίο δυναμικό βήμα της JAB Holding προς την επίτευξη του στόχου της ήταν και η απόκτηση, έναντι 14 δισ. δολ., της Keurig Green Mountain, που κατασκευάζει μηχανές καφέ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εξαγορά στον κλάδο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διεξάγεται μια μεθοδική εκστρατεία συλλογής περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Συνολικά 30 δισ. δολ. διοχετεύθηκαν από τους Πίτερ Χαρφ, Μπαρτ Μπεχτ και Ολιβιέ Γκουντέ, τους τρεις έμπειρους μάνατζερ της JAB Holding με πολυετή θητεία στα τρόφιμα και ποτά, στις εξής εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας καφέ: την D.E. Master Blenders 1753NV, μονάδα της ολλανδικής πολυεθνικής Mondelez International, και την αλυσίδα καφέ και τσαγιού με χαρμάνια πολυτελείας Peet’s Coffee & Τea στις ΗΠΑ.

«Η JAB εφαρμόζει μια πολύ ευρύτερη στρατηγική, προκειμένου να αναδειχθεί στην Budweiser της αγοράς καφέ», επισημαίνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg o Πάμπλο Ζόνικ, αναλυτής της Susquehanna Financial Group, αναφερόμενος στον διεθνώς μεγαλύτερο όμιλο ζυθοποιίας Anheuser – BuschInBev NV με την πολύ γνωστή μπίρα Budweiser/Βud. «Οπως συνέβη η συσπείρωση δυνάμεων στην μπίρα υπό την Βud, σε κάτι ανάλογο προσβλέπουν και στον καφέ».

Πέραν της στρατηγικής επένδυσης στον καφέ, oι Χαρφ, Μπεχτ και Γκουντέ τοποθετούν τα κεφάλαια της πάμπλουτης οικογένειας Ράιμαν και σε μια ευρεία γκάμα εταιρειών καταναλωτικών ειδών, από την αρωματοποιία Coty μέχρι τη Reckitt Benckiser με τα προφυλακτικά Durex, τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων Finish και τα παυσίπονα Neurofen. Αξίζει να αναφερθεί πως οι τρεις μάνατζερ έχουν υλοποιήσει και άλλες μεγάλες εξαγορές πέραν της Keurig Green Mountain, όπως της ζυθοποιίας SABMiller από την ΑΒ ΙnBev έναντι 110 δισ. δολ. και μερικών σημάτων ομορφιάς της Procter & Gamble από την Coty έναντι 12,5 δισ. δολαρίων. Οι αδελφοί Ράινμαν (Ρενάτε, Βόλφγκανγκ, Στέφαν και Ματίας), οι οποίοι δεν επιζητούν δημοσιότητα, μετέφεραν την έδρα τους από το Λουντβιχσάφεν της Γερμανίας στη Βιέννη για λόγους φορολογικούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT