Απόφαση με αιχμές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για προαγωγές δικαστικών

Απόφαση με αιχμές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για προαγωγές δικαστικών

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργικό συμβούλιο που παραβίασε την επετηρίδα κατά τις πρόσφατες προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια, άσκησε με απόφαση που εξέδωσε η διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην απόφασή της η οποία εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον προεδρο της Βουλής καθώς και σε στελέχη της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνει οτι η τηρηση της επετηρίδας κατα τις προαγωγές των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο ειναι συνταγματική επιταγή. Σημειωτέον, ότι κατά τις πρόσφατες προαγωγές προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 2015 από το υπουργικό συμβούλιο έγιναν «βουτιές» στη επετηρίδα, που έφτασαν μέχρι την 20 θέση.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά «περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT