Οικονομική «ατμομηχανή» της Σκανδιναβίας η Σουηδία

Οικονομική «ατμομηχανή» της Σκανδιναβίας η Σουηδία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηγετική θέση εκτιμάται πως θα βρεθεί μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών η Σουηδία με ακμάζουσα οικονομία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις της κορυφαίας σκανδιναβικής τράπεζας Nordea. Ηδη φέτος αναπτύσσεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό τετραετίας. Αναφορικά δε με τις πέραν των προβλέψεων δαπάνες, τις οποίες θα κληθεί να επωμιστεί εξαιτίας των υψηλών προσφυγικών ροών, δεν θα την προβληματίσουν. «Η οικονομία της Σουηδίας είναι σε εξαιρετική κατάσταση», διευκρίνισε η υπουργός Οικονομίας Μαγκνταλένα Αντερσον, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg. «Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν πως η οικονομία κινείται ως ατμομηχανή». Κατά συνέπεια, θα αντισταθμιστεί το βάρος των πρόσθετων δαπανών από τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση ανησυχούσε μήπως δημιουργηθεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό χάρις στις γενναιόδωρες παροχές της προς τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες.

Πιθανολογείται πως εξαιτίας της «ατμομηχανής» η τρύπα θα είναι μικρότερη, παρότι οι προσφυγικές δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 29 δισ. κορώνες Σουηδίας (3,1 δισ. ευρώ). Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 3,9% το προηγούμενο τρίτο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Σε σύγκριση, τώρα, με το δεύτερο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου το ΑΕΠ της Σουηδίας αυξήθηκε 0,8%, δηλαδή με διπλάσιο ρυθμό από τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχετική της αναφορά η Nordea, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της σουηδικής οικονομίας θα είναι και η ταχύτερη στην περιφέρεια αυτή με ρυθμούς άνω του 3% το 2016.

Ο αναπτυξιακός ρυθμός κατατείνει σε αυξημένα φορολογικά έσοδα, με τα οποία θα καλυφθούν οι υψηλότερες δαπάνες προϋπολογισμού, τις οποίες και πρότεινε τον Νοέμβριο η Μαγκνταλένα Αντερσον. Επιπλέον, το 3,9% του τρίτου τριμήνου είναι και ο ταχύτερος ρυθμός τετραετίας, ο οποίος συμπίπτει με βελτιωμένες προοπτικές στην αγορά εργασίας κατά το τρέχον έτος. Αφ’ ης στιγμής η αρμόδια Υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας προέβλεψε πως οι προσφυγικές δαπάνες θα είναι υψηλότερες κατά 29 δισ. κορώνες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο από 10.000 σε λιγότερους των 2.000 την εβδομάδα. «Δεν πρόκειται για αμιγώς οικονομικό πρόβλημα, αλλά επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισε η κ.Αντερσον. Η Σουηδία δέχεται κατά κεφαλήν περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. Εκτιμάται πως φέτος και του χρόνου θα εισέλθουν στο έδαφός της σχεδόν 360.000 πρόσφυγες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT