Σχέδιο ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις κατά ISIS

Σχέδιο ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις κατά ISIS

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταγράφουν την επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους» πέρα από το αρχηγείο του, στη Συρία, το Πεντάγωνο εισηγείται στον Λευκό Οίκο ένα καινούργιο σχέδιο για την κατασκευή αλυσίδας στρατιωτικών βάσεων στην Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι εν λόγω βάσεις προορίζονται για τη συλλογή πληροφοριών και τη διεξαγωγή επιδρομών εναντίον τοπικών συμμάχων της τρομοκρατικής οργάνωσης. Τουλάχιστον οκτώ ένοπλες οργανώσεις διακήρυξαν το τελευταίο διάστημα την αφοσίωσή τους στους ηγέτες του «Ισλαμικού Κράτους». Ο πολλαπλασιασμός των «θυγατρικών» αυτού του ισλαμικού δικτύου πυροδότησε συζητήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Ομπάμα, που στόχο έχουν να διακρίνουν ποιες από αυτές τις οργανώσεις αντιπροσωπεύουν πιο άμεσες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι νέες αμερικανικές βάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι για τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων από ειδικές δυνάμεις και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στον Λευκό Οίκο αυτό το φθινόπωρο από τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι, πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του σ’ αυτό το αξίωμα. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι ανησυχούν για την έρπουσα στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, πρόβαλαν αντιρρήσεις για τη σκοπιμότητα μιας πιο μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων, η νέα αρχιτεκτονική των αμερικανικών βάσεων που εισηγείται το Πεντάγωνο περιλαμβάνει τέσσερα «κέντρα», συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπαρχουσών βάσεων στο Τζιμπουτί και το Αφγανιστάν, και περισσότερες «ακτίνες», δηλαδή πιο στοιχειώδεις εγκαταστάσεις σε χώρες όπως ο Νίγηρας και το Καμερούν, όπου οι ΗΠΑ ήδη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι βάσεις-«κέντρα» θα φιλοξενούν από 500 έως και 5.000 στρατιώτες, και το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους θα είναι της τάξης αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Η κατασκευή τους προϋποθέτει, βέβαια, έγκριση από τα κράτη που θα τις φιλοξενήσουν.

Το Πεντάγωνο διαθέτει ήδη μεγάλο μέρος των υποδομών που χρειάζονται για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ο αμερικανικός στρατός μετέτρεψε μια ετοιμόρροπη βάση της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, που φιλοξενούνταν από το Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, σε εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί πλήθος αεροδιαδρόμων σε χώρες της Αφρικής για αναγνωριστικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη δράση ενόπλων οργανώσεων στο βόρειο τμήμα της ηπείρου. Το σχέδιο του Πενταγώνου προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας βάσης-«κέντρου» στη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως στο Αρμπίλ του βορείου Ιράκ, όπου φιλοξενείται μεγάλο μέρος από τους 3.500 συνολικά στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα. Ενας άλλος, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η πρόταση βρίσκεται ακόμη στα προκαταρκτικά της στάδια. Ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εισηγούνται μια μεγαλύτερη αλυσίδα νέων βάσεων στη Δυτική Αφρική. Αλλοι λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανησυχίες των Αφρικανών για το ενδεχόμενο ισχυρότερης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ήπειρο, πράγμα που τους οδηγεί να προτείνουν την εγκατάσταση του βασικού στρατιωτικού κέντρου για τη Δυτική Αφρική στη Νότια Ευρώπη.

Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον Ντέμπσι ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε αυτόν τον μήνα στο Κογκρέσο ότι δεν βλέπει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις διάφορες «θυγατρικές» του «Ισλαμικού Κράτους». Κατά την εκτίμησή του, η ενσωμάτωση στους κόλπους του «Ισλαμικού Κράτους» οργανώσεων όπως η Μπόκο Χαράμ, που έχει τη βάση της στη Νιγηρία, αποτελεί μέρος μιας «παγκόσμιας δυναμικής». Επομένως, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, «οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να πλήξουν το “Ισλαμικό Κράτος” όχι μόνο στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου αυτό έχει ριζώσει». Ωστόσο ο στρατηγός Ντέβιντ Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της Διοίκησης Αφρικής στο Πεντάγωνο, εκτιμούσε, την ίδια περίοδο, ότι δεν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ «Ισλαμικού Κράτους» και Μπόκο Χαράμ. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι διάφορες οργανώσεις απλώς ανεμίζουν τη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους» για να αποκτήσουν κύρος στα μάτια των κατά τόπους τζιχαντιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT