Θερμή υποδοχή προσφύγων στον Καναδά

Θερμή υποδοχή προσφύγων στον Καναδά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως έγινε γνωστό από τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., 812 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το πρώτο εννεάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μέσα στη χρονιά οι αιτήσεις ασύλου θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Οι μισοί, περίπου, από αυτούς που κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου έφτασαν στη Γηραιά Ηπειρο κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ για τον Οκτώβριο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 130 χιλιάδες. Αντιστοίχως την περασμένη χρονιά οι αιτήσεις ασύλου ανήλθαν σε 626.065. Επίσης τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε Οκτώβριο και Νοέμβριο έφτασαν στην Ευρώπη 140 χιλιάδες πρόσφυγες.

Ενώ η περιπέτεια αρχίζει για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, έφτασε το βράδυ της Πέμπτης το πρώτο αεροπλάνο που μετέφερε πρόσφυγες από τη Συρία στον Καναδά. Η αερομεταφορά πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Στο αεροδρόμιο του Τορόντο τούς περίμενε για να τους υποδεχθεί στη νέα τους πατρίδα ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι μια υπέροχη νύχτα και θα δείξουμε σε αυτούς του νέους Καναδούς, που μόλις έφτασαν, τι ακριβώς είναι ο Καναδάς. Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο πώς ανοίξαμε τις καρδιές μας και καλωσορίσαμε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από εξαιρετικά δύσκολές καταστάσεις».

Το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε 163 Σύρους πρόσφυγες, προσγειώθηκε στο Τορόντο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενώ επρόκειτο να γίνει και μία δεύτερη αερομεταφορά στο Μόντρεαλ. Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, 10 χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στον Καναδά έως τα τέλη του χρόνου και 15 χιλιάδες έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ώρα που ο Τριντό υποδεχόταν τους πρόσφυγες σε ειδικό τερματικό σταθμό με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι Σύροι πρόσφυγες που είχαν πρόσκληση συγγενών τους έφταναν στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης με εμπορικές πτήσεις. Εκεί συνέρρευσε πλήθος Καναδών προκειμένου να καλωσορίσει τους νεόφερτους και να τους προσφέρει δώρα και λουλούδια. Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, που η διεύθυνση του αεροδρομίου ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

«Είναι πολύ κουρασμένοι, αλλά ευτυχείς και γεμάτοι αισιοδοξία», έλεγε η Σορίγα Νταζίρ, εργαζόμενη στην οργάνωση Φεστιβάλ του Αβραάμ που έφερε στον Καναδά μία μητέρα και τα τρία ανήλικα παιδιά της από τη Συρία. Η οικογένεια επί διετία έμενε σε στρατόπεδο στην Ιορδανία. Ο δήμαρχος του Τορόντο καλωσόρισε από το Twitter τους νεοφερμένους, ενώ η εφημερίδα Toronto Star, η μεγαλύτερη του Καναδά, κάλυψε την πρώτη της σελίδα με τις λέξεις «Καλώς ήλθατε στον Καναδά», στα αγγλικά και τα αραβικά, ενώ δημοσίευσε και άρθρο, όπου εξηγούσε όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν για τον καιρό, το χόκεϊ επί πάγου, όπως και κάποιους ιδιωματισμούς που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή