Προς απολογία η Λεπέν για τις ψήφους

Προς απολογία η Λεπέν για τις ψήφους

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Να δώσει εξηγήσεις κάλεσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, γύρω από πλασματικές ηλεκτρονικές ψήφους, που πραγματοποιήθηκαν στο όνομά της τον Οκτώβριο, ενόσω η ευρωβουλευτής κ. Λεπέν δεν βρισκόταν στην αίθουσα του οργάνου στο Στρασβούργο. «Ο κ. Σουλτς κάλεσε την κ. Λεπέν να τον συναντήσει, ώστε να αποσαφηνισθεί η υπόθεση. Οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου διαπίστωσαν αντιφάσεις σε πολλές μαρτυρίες εμπλεκόμενων προσώπων», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του οργάνου, Αρμιν Μάκμερ.

Η έρευνα που έχει διατάξει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, εφόσον διαπιστωθεί ότι η Μαρίν Λεπέν προέβη σε παράτυπη χρήση του δικαιώματος ψήφου της.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μαρσέλ ντε Γκραφ, αντιπρόεδρος της ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών», πρόεδρος της οποίας είναι η Μαρίν Λεπέν, είχε αναγνωρίσει ότι στις 28 Οκτωβρίου κάθησε για λίγα λεπτά στο έδρανο της Γαλλίδας ευρωβουλευτού, ψηφίζοντας για λογαριασμό της, χάρη στην ηλεκτρονική κάρτα ψηφοφοριών της κ. Λεπέν, την οποία είχε στην κατοχή του. Η Μαρίν Λεπέν απουσίαζε από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να παραβρεθεί σε προεκλογική συγκέντρωση σε γαλλική πόλη. Απολογούμενη για το περιστατικό, η κ. Λεπέν είχε πει: «Ο γείτονάς μου στο Κοινοβούλιο, κ. Ντε Γκραφ, διέπραξε το ατόπημα αυτό από ευγένεια και ιπποτικό πνεύμα, αλλά χωρίς την άδειά μου. Αποχώρησα από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, αφήνοντας την ηλεκτρονική μου κάρτα στο έδρανό μου, όπως κάνουν δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές».

Η υπόθεση απειλεί ευθέως το μέλλον της κ. Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ο κανονισμός του οργάνου απαγορεύει ρητά την πρακτική αυτή. Τις υπόνοιες αυτές για την πράξη της κ. Λεπέν είχε καταγγείλει στα αρμόδια όργανα Σουηδή Συντηρητική ευρωβουλευτής.

Το καταστατικό του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει τον αποκλεισμό βουλευτών για μία ή περισσότερες θητείες, έως και τη διά βίου παύση από το αξίωμά τους, για τέτοιες ατασθαλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT