Αμερικανικά επιτόκια και κινεζική επιβράδυνση θα κρίνουν το 2016

Αμερικανικά επιτόκια και κινεζική επιβράδυνση θα κρίνουν το 2016

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει για το 2016 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Ωστόσο υπάρχουν και κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, με τους βασικότερους εξ αυτών να προέρχονται από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και την πιθανή ενίσχυση του δολαρίου, τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Στους πιθανούς πολιτικούς κινδύνους συγκαταλέγονται η όλο και μεγαλύτερη απροθυμία των κρατών-μελών της Ε.Ε. για μεγαλύτερη ενσωμάτωση, η κούραση από τη λιτότητα και το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ενωση. Οι μεγαλύτεροι γεωστρατηγικοί κίνδυνοι πηγάζουν από τη Μέση Ανατολή και αποτυπώνονται στην αύξηση της μετανάστευσης. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% το 2016 έναντι 2,3% το 2015, σύμφωνα με την πρόβλεψη των αναλυτών της Fitch. Μάλιστα ο οίκος προβλέπει ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 θα έχουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης για τις αναπτυγμένες αλλά και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι 76 από τις 111 οικονομίες που αξιολογεί η Fitch αναμένεται να έχουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (ή μικρότερο βαθμό ύφεσης) σε σχέση με το 2015. Από την άλλη πλευρά σχεδόν όλες (102) εξακολουθούν να αναπτύσσονται με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης απ’ ό,τι την τριετία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Επιπλέον ο ρυθμός ανάπτυξης που θα έχουν οι περισσότερες χώρες δεν είναι αρκετός ώστε να αρχίσουν να περιορίζουν το χάσμα στην παραγωγή τους.

Η Fitch προβλέπει ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1,25% έως το τέλος του 2016 και ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 1,7%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Ωστόσο η επίπτωση από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσε να είναι σημαντική. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερη τη χρηματοδότηση του χρέους τους και θα αυξήσει την πίεση προς τα εθνικά τους νομίσματα.

Η διαφορετική νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν το 2016 η Fed από τη μία πλευρά και οι ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας από την άλλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου. Στο μέτωπο του πετρελαίου και των εμπορευμάτων η Fitch προβλέπει μικρή άνοδο της τιμής του δολαρίου στα 55 δολάρια το βαρέλι κατά μέσον όρο το 2016. Παράλληλα οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά και το 2016, κάτι που μάλλον θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά.

Για την Κίνα η Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης κατά 6,3% το 2016 και κατά 6% το 2017, καθώς θα συνεχίζεται, με αργό ρυθμό, η μεταστροφή της οικονομίας από τις επενδύσεις στην κατανάλωση. Κατά τη Fitch η κινεζική ηγεσία έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο, όχι όμως χωρίς περιόδους αναταραχής. Βασικό μέλημα του Πεκίνου θα είναι να διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης αρκετά υψηλό, ώστε να μην υπάρξει άνοδος της ανεργίας, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κοινωνική αναταραχή.

Οσον αφορά στην Ευρώπη, η Fitch θεωρεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε εθνικά συμφέροντα εις βάρος των κοινών συμφερόντων. Υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθεί η πολιτική ρητορική και να περιοριστεί περισσότερο η όρεξη της κοινής γνώμης για περαιτέρω ενσωμάτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή