Παραμένει σε αρνητική τροχιά η χρηματιστηριακή αγορά

Παραμένει σε αρνητική τροχιά η χρηματιστηριακή αγορά

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητική τροχιά για τρίτη διαδοχική εβδομάδα παρέμεινε η χρηματιστηριακή αγορά. Οι εισαγωγές των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου για την Alpha Bank, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς προκάλεσαν ισχυρές ρευστοποιήσεις, ενώ αναμένεται να επαναληφθεί η ίδια εικόνα και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου οπότε εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Οπως εξηγούν στην «Κ» χρηματιστηριακά στελέχη, η αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τις τιμές των τραπεζικών τίτλων που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου κι αυτό θα πάρει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι λόγοι των πωλήσεων δεν είναι μόνο τεχνικοί (αυξομειώσεις των δεικτών, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω νέων σταθμίσεων στον MSCI και στον FTSE), αλλά αφορά κυρίως το πολιτικό ρίσκο που αναλήφθηκε με τη συμμετοχή ακόμα και σε αυτές τις χαμηλές τιμές των βιβλίων των αυξήσεων κεφαλαίου.

Οι ξένοι επενδυτές είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούσαν να τοποθετήσουν κεφάλαια δίχως να έχει κλειστεί συμφωνία με τους δανειστές, γι’ αυτό εξάλλου προέκυψαν οι χαμηλές τιμές. Ομως, η συμμετοχή και των ομολογιούχων στις αυξήσεις κεφαλαίου δημιούργησε εκ των πραγμάτων δυνητικούς πωλητές καθώς τα κεφάλαιά τους είτε διατηρήθηκαν με κάποιο κέρδος είτε «κουρεύτηκαν» σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα, η κλιμάκωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου κατά περίπου 120 μονάδες βάσης μέσα σε 5 ημέρες, μια εξέλιξη που αποτυπώνει ακριβώς τον φόβο των επενδυτών για νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, ακόμα και το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ή και πρόωρων εκλογών, προκαλεί πιέσεις σε όλο το ταμπλό.

H δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Δεκεμβρίου ξεκίνησε με θετικό πρόσημο αφού η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη 3,42% ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς, στην τελευταία συνεδρίαση πριν εισέλθουν οι νέες της μετοχές, κατέγραψε κέρδη 1,38% και διαμορφώθηκε στα 0,659 ευρώ. Ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,21% και διαμορφώθηκε στις 608,85 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και έφθασε μόλις τα 47,298 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη η αγορά βυθίστηκε 4,43% στις 581,90 μονάδες. Βασική αιτία της κατάρρευσης της αγοράς ήταν ασφαλώς η είσοδος των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που έκλεισε στο limit down (-29,89%) και την ακολούθησε με βαριές απώλειες (-19,67%) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που διολίσθησε στα 0,535 ευρώ. Το κλίμα παρέμεινε αρνητικό και στη συνεδρίαση της Τετάρτης όπου κατεγράφη το δεύτερο διαδοχικό limit down της Τράπεζας Πειραιώς, όπου παρέμειναν ανεκτέλεστες εντολές για 859 εκατ. μετοχές της τράπεζας. Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 3,80% και έφθασε στις 559,79 μονάδες που είναι το νέο χαμηλό έτους, ενώ τα συγκεκριμένα επίπεδα τα συνάντησε η αγορά στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου 2012. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης έχασε το 8,06% της αξίας το, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -8,28% ενώ οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας έχασαν αντίστοιχα -50,83% και -36,64%.

Η τεχνική αντίδραση των εμποροβιομηχανικών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης την Πέμπτη ήταν το αντίβαρο απέναντι στο τρίτο διαδοχικό limit down της Τράπεζας Πειραιώς και τις απώλειες -22,31% της Εθνικής Τράπεζας. Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε θετικά και έκλεισε με κέρδη 2,99% στις 576,51 μονάδες. Η βελτίωση του όγκου συναλλαγών ήταν εμφανής καθώς προσέγγισε τα 128 εκατ. ευρώ.

Tην Παρασκευή ολοκληρώθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό οι ρευστοποιήσεις για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με οριακά κέρδη ενώ η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο γεγονός για το Χρηματιστήριο ήταν η άρση των capital controls από την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή