Οι εισηγμένες προχωρούν σε πωλήσεις ακινήτων ελλείψει ρευστότητας

Οι εισηγμένες προχωρούν σε πωλήσεις ακινήτων ελλείψει ρευστότητας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πώληση ακίνητης περιουσίας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όσες εισηγμένες θέλουν να αντλήσουν ρευστότητα. Τα capital controls επιδείνωσαν την ταμειακή θέση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο Χρηματιστήριο να ακολουθήσουν άλλες οδούς άντλησης κεφαλαίων, όπως είναι η έκδοση ομολογιακών δανείων ή η αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων με μετρητά.

Υπολογίζεται ότι τη διετία 2014-2015 οι εισηγμένες άντλησαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ από την πώληση ακίνητης περιουσίας.

Για παράδειγμα αξίζει να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξαν τρεις εισηγμένες που ανακοίνωσαν τη μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της Βογιατζόγλου Systems ανακοίνωσε την πώληση του ακινήτου της θυγατρικής εταιρείας «Revos Management SRL» (γήπεδο 13.735,96 τ.μ., που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Βουκουρεστίου – Κωνστάντζας στο Βουκουρέστι Ρουμανίας) έναντι τελικού συνολικού τιμήματος 1.781.471,42 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε στο σύνολό του. Η Druckfarben προχώρησε στην πώληση αγροτεμαχίου επιφανείας 45.000 τ.μ. στον νομό Βοιωτίας, Δήμο Οινοφύτων, με τίμημα 2.500.000 ευρώ.

Το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.

Επίσης, η εισηγμένη Mevaco προχώρησε σε μεταβίβαση του 67% της Venman σε έναν εκ των μετόχων της εταιρείας, έναντι συνολικού τιμήματος 100.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εισηγμένων, όπως, για παράδειγμα, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (πώληση θυγατρικής αντί 11,5 εκατ.), η ΜΕΤΚΑ (πώληση θυγατρικής αντί 8 εκατ.), η εταιρεία Κούμπας (πώληση θυγατρικής αντί 1,2 εκατ.) και η Γ.Ε. Δημητρίου (πώληση θυγατρικής αντί 3 εκατ.), που οι ρευστοποιήσεις ενεργητικού έγιναν για λόγους αποεπένδυσης από εταιρείες που δεν πληρούν τη στρατηγική των ομίλων.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις πώλησης περιουσιακών στοιχείων τη διετία 2014-2015 ήταν οι εξής: η διοίκηση της εταιρείας Βογιατζόγλου Systems το 2014 ανακοίνωσε την πώληση 2 ακινήτων στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στη Σίνδο έναντι 11,3 εκατ. και 1,25 εκατ. αντίστοιχα. Η εταιρεία Βαρβαρέσος πούλησε ακίνητο στη Νάουσα στις 10 Οκτωβρίου 2014 έναντι 9,35 εκατ. ευρώ. Η Μηχανική πούλησε ακίνητο στο Μαρούσι Αττικής έναντι 4,08 εκατ., με στόχο να καλυφθούν από τα έσοδα όλες οι απαιτήσεις των εργαζομένων και του Δημοσίου. Η Druckfarben ρευστοποίησε φέτος τη συμμετοχή της (49%) στη Sun Chemical Delta BV έναντι 7,2 εκατ. ευρώ. Η Alpha Trust στις 13 Μαΐου 2014 ανακοίνωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της θυγατρικής της Taylor Young Investment Management Ltd, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 4,9 εκατ. ευρώ. Η ακτοπλοϊκή ΑΝΕΚ Lines προχώρησε στις 4 Αυγούστου 2014 στην πώληση των 2 οχηματαγωγών πλοίων «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη» έναντι 21.000.000 ευρώ. Τον Μάιο του 2015 η διοίκηση του ομίλου Frigoglass ανακοίνωσε την πώληση του κλάδου της υαλουργίας έναντι του ποσού των 225 εκατ. δολαρίων. Η Attica Συμμετοχών στις 27 Οκτωβρίου 2014 ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση του Καναδά για την πώληση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «Blue Star Ithaki», έναντι συνολικού τιμήματος 31,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή