Αγαπημένο μονοπάτι στην Υδρα κινδυνεύει με σοβαρή αλλοίωση

Αγαπημένο μονοπάτι στην Υδρα κινδυνεύει με σοβαρή αλλοίωση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητοποίηση ανάμεσα σε πολλούς φίλους της Υδρας έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι το γραφικό μονοπάτι που οδηγεί από το Καμίνι στον Βλυχό, έχει δημοπρατηθεί προκειμένου να πλακοστρωθεί σε τσιμεντένιο υπόβαθρο, και ενδεχομένως να φωτιστεί, ένα έργο προϋπολογισμού σχεδόν 700.000 ευρώ.

Το μονοπάτι αυτό, στη φυσική του κατάσταση, είναι παραδοσιακό στοιχείο του νησιού απόλυτα ενταγμένο στο χαρακτηριστικό και βραχώδες τοπίο για το οποίο η Υδρα είναι γνωστή και περιζήτητη. Αποτελεί αγαπημένη διαδρομή για πολλούς από τους κατοίκους και φίλους του νησιού αλλά κυρίως είναι η χαρακτηριστικότερη διαδρομή – «προορισμός» που επιζητούν οι ξένοι επισκέπτες.

Ηδη το μονοπάτι αυτό καταστράφηκε μία φορά όταν πριν από 5 περίπου χρόνια σκάφτηκε για να περάσουν καλωδιώσεις. Κάποιοι βράχοι καταστράφηκαν, και σε πολλά σημεία φαίνονται ακόμα και τώρα τα κόκκινα πλαστικά κάτω από τα οποία περνούν οι καλωδιώσεις. Οι διαμαρτυρίες προέρχονται από πολυάριθμους φίλους της Υδρας, οι οποίοι υπέγραψαν επιστολή προς τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ καθώς και προς την Πολεοδομία Πειραιώς, όπως και από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας, την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος. κ. Γιάννης Μιχαήλ, απεστάλη προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. «Τα μονοπάτια αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας συνιστούν δε έναν πολύτιμο τουριστικό πόρο», αναφέρει η επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας. «Η Ελληνική Εταιρεία, ευαισθητοποιημένη εδώ και χρόνια στο θέμα, υλοποιεί το πρόγραμμα “Μονοπάτια Πολιτισμού” επιλέγοντας, μελετώντας και διατηρώντας μονοπάτια και δίκτυα μονοπατιών σε όλη την χώρα. »

Γνωρίζουμε το εν λόγω μονοπάτι και θεωρούμε ότι είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παραδοσιακό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου του νησιού. Η αλλοίωσή του με έργα μεγάλης κλίμακας, που το αντιμετωπίζουν ως βαριά υποδομή, θα καταστρέψει ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα της Υδρας. Ιδιαίτερα μας προβληματίζει το γεγονός ότι το ποσό διαμόρφωσης του μονοπατιού έχει προϋπολογισθεί σε 700.000 ευρώ και εύλογα διερωτόμαστε αν δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες διατήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου του νησιού που θα είχαν θετικές κοινωνικές επιπτώσεις ώστε να διατεθούν αυτά τα χρήματα».

Σύμφωνα με τις φωνές διαμαρτυρίες, η πλακόστρωση του μονοπατιού θα αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον, θα ενθαρρύνει κάποιους που κινούνται ήδη ανεπίσημα με διάφορα «ημιαγροτικά μηχανοκίνητα» οχήματα από τον Βλυχό προς την Επισκοπή, ώστε να φθάνουν μέχρι το Καμίνι και θα αυξήσει την κίνηση των ποδηλάτων που κι αυτά κινούνται ανεπίσημα μεταξύ Βλυχού και Παλαμιδά».

Κοινό αίτημα είναι η παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η αναστολή της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου έως ότου «εξακριβωθούν όλοι οι όροι και οι προθέσεις αυτής της κατασκευής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT