Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών αναδρομικά

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών αναδρομικά

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι η κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η Ολομέλεια ακύρωσε συγκεκριμένα –το πλήρες κείμενο της απόφασης θα γνωστοποιηθεί σήμερα– την παράλειψη της Πολιτείας να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Παράλληλα, όρισε ως χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών την 21η Μαΐου 2015. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει συνέπειες στον υπολογισμό σειράς φόρων, όπως αυτόν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχουν γίνει από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η απόφαση δεν θα έχει συνέπειες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για φέτος, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις αξίες που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Ωστόσο οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2016 επηρεάζονται και θα χρειαστούν αναθεώρηση.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι με ακίνητα, υποστηρίζοντας ότι η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στη φοροδοτική τους ικανότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή