Παραμένουν γεμάτα τα ταμεία του Κουβέιτ

Παραμένουν γεμάτα τα ταμεία του Κουβέιτ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα και πλέον έτος μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κι ενώ πολλές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση, το Κουβέιτ διατηρεί ακόμη γεμάτα ταμεία και ευρύτατα περιθώρια δανεισμού, παρά την επιβράδυνση που έχει σημειώσει ο ρυθμός ανάπτυξής του και κάποια επιβάρυνση της δημοσιονομικής του κατάστασης και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, τα πλεονεκτήματα του αραβικού εμιράτου επιτρέπουν στην πολιτική ηγεσία του να στηρίξει την οικονομία με συνετές επενδύσεις και να προχωρήσει σε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή.

Το Ταμείο διαπιστώνει, άλλωστε, πως το εμιράτο έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Θεωρεί, ωστόσο, επιτακτική ανάγκη για το Κουβέιτ να διαφοροποιήσει την οικονομία του και να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να μειώσει τη διπλή εξάρτησή του από τις εξαγωγές πετρελαίου και τα εμβάσματα των μεταναστών. Εκτιμά πως οι ρυθμοί ανάπτυξης του Κουβέιτ θα επιβραδυνθούν φέτος, αλλά και το επόμενο έτος, αλλά θα επιταχυνθούν μεσοπρόθεσμα, φθάνοντας στο 4% χάρη κυρίως στις επενδύσεις τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του Δημοσίου σε έργα υποδομής. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, υπολογίζει πως φέτος θα φτάσει συνολικά στο 3,4% και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μεσοπρόθεσμα, δεδομένου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν σημειώνονται πληθωριστικές πιέσεις. Προκειμένου να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει τις κεφαλαιακές δαπάνες στα επίπεδα που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλισης, το Ταμείο συνιστά την παράλληλη αξιοποίηση εγχώριων και εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί απαραίτητο τον έλεγχο των κρατικών δαπανών και τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT