Καταστροφές 32 δισ. δολαρίων

Καταστροφές 32 δισ. δολαρίων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιο είναι το κόστος των θεομηνιών και άλλων καταστροφών, φυσικών και μη, που καταγράφηκαν κατά τους περασμένους μήνες. Ειδικότερα, το 2015 υπολογίζεται ότι οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου, αναμένεται να κοστίσουν φέτος στις ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 32 δισ. δολάρια. Τη σχετική έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα ο αντασφαλιστικός όμιλος Swiss Re.

Οι καταστροφές της φετινής χρονιάς αποδείχθηκαν πολύ πιο θανατηφόρες συγκριτικά με αυτές της περυσινής χρονιάς αλλά το συνολικό κόστος για τον ασφαλιστικό κλάδο αναμένεται να είναι χαμηλότερο κατά 8,6% και έτσι να μην ξεπεράσει τα 32 δισ. δολάρια. Το αντίστοιχο ποσό για την περασμένη χρονιά (2014) ανήλθε σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη Swiss Re χιλιάδες άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους από καταστροφές, υπερδιπλάσιος αριθμός συγκριτικά με τις απώλειες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, το 2014.

Η πιο σημαντική φυσική καταστροφή που προκάλεσε τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα ήταν ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ, προκαλώντας περίπου εννιά χιλιάδες θανάτους και καταστρέφοντας περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια.

Στο μεταξύ, οι υψηλές θερμοκρασίες που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι φέτος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ινδία, στο Πακιστάν, τη βόρεια Αφρική και γενικότερα τη Μέση Ανατολή. Ομως, το μεμονωμένο γεγονός που φαίνεται ότι είχε το μεγαλύτερο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες ήταν μία χειμερινή καταιγίδα η οποία έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον περασμένο Φεβρουάριο προκαλώντας ζημίες που ανήλθαν σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σχετικά ήπια περίοδος των τυφώνων στον βόρειο Ατλαντικό, φαινόμενο για το οποίο ευθύνεται το Ελ Νίνιο, διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα το σύνολο των ασφαλιστικών απωλειών. Η συνολική οικονομική ζημία από καταστροφές μειώθηκε κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια συγκριτικά με αυτό που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και έτσι προσέγγισε τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό όμιλο Swiss Re, παρότι το κόστος των φυσικών καταστροφών περιορίστηκε, οι καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο για τον κλάδο. Ανάμεσα στις τρομερότερες καταστροφές αυτού του είδους ήταν η έκρηξη σε κινεζικό λιμάνι, που όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα κοστίσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη καταστροφή φέτος.

Οι εκρήξεις στο λιμάνι της Τιαντζίν στην Κίνα αναμένεται να προκαλέσουν τις υψηλότερες ασφαλιστικές απώλειες για τη φετινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημία που έχει προκληθεί από «ανθρώπινο χέρι» μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την Ασία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT