Αντιδράσεις Ε.Ε. κατά πολωνικής κυβέρνησης

Αντιδράσεις Ε.Ε. κατά πολωνικής κυβέρνησης

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για «πραξικόπημα», ενώ χθες ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Ζαν Ασελμπορν μίλησε για «εξέλιξη που προκαλεί φόβο». Αυτό που έχει προξενήσει ανησυχίες στους κόλπους της Ε.Ε. είναι το νομοσχέδιο με το οποίο η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας επιχειρεί να μεταρρυθμίσει και πιθανώς να εξουδετερώσει το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Με τις νέες διατάξεις, το πολωνικό συνταγματικό δικαστήριο δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει απόφαση αν δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτό, λένε οι παρατηρητές, είναι αδύνατο να συμβεί στα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα και ισοδυναμεί με προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Βαρσοβίας σε μία εκδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Μπεάτα Ζίντλο χαρακτήρισε κομματική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης που δεν θέλει να χάσει τα προνόμιά της. Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο πρώην ΥΠΕΞ Ράντεκ Σικόρσκι, συμμετείχαν στη διαδήλωση.

«Η κυβέρνηση της Πολωνίας φαίνεται ότι δεν γνωρίζει ότι είμαστε μία κοινότητα αξιών και ότι, όταν δεν τηρείται το κράτος δικαίου, όχι απλώς μπορούμε να επέμβουμε, αλλά οφείλουμε να επέμβουμε», είπε ο Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ Ασελμπορν στη γερμανική τηλεόραση. Ο Ασελμπορν προσέθεσε ότι, αν η πολωνική κυβέρνηση εξακολουθήσει να επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα φθάσει μια στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να αφαιρέσουν από την Πολωνία το δικαίωμα ψήφου στα ευρωπαϊκά όργανα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT