Γερμανία, Αυστρία αυξάνουν τις απελάσεις

Γερμανία, Αυστρία αυξάνουν τις απελάσεις

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε όλο και περισσότερες απελάσεις ατόμων των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί προχωρά η Γερμανία, ενώ oι αφίξεις στη χώρα μειώθηκαν σημαντικά τον Δεκέμβριο.

Ιδιαίτερα η Βαυαρία έχει επαναπατρίσει φέτος τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το 2014. Στην Εσση οι απελάσεις επίσης τριπλασιάστηκαν, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη διπλασιάστηκαν. Οι αριθμοί όσων απελαύνονται παραμένουν μικροί σε σχέση με τους αριθμούς των ανθρώπων που φθάνουν καθημερινά στη Γερμανία. Και τα τρία προαναφερθέντα γερμανικά κρατίδια μαζί έστειλαν πίσω στις χώρες τους φέτος περίπου 6.000 ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίφθηκαν. Από όλη τη Γερμανία το πρώτο οκτάμηνο φέτος απελάθηκαν 11.500 άνθρωποι.

«Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι όλοι έχουν σοβαρούς λόγους να ζητήσουν άσυλο», δήλωσε την Κυριακή ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, και συνέχισε: «Συνεπώς πρέπει να εντείνουμε τις απελάσεις».

Οι απελάσεις αφορούν ανθρώπους που έχουν περάσει από τις διαδικασίες ασύλου και οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. Μεγάλο μέρος της συζήτησης στη Γερμανία, ωστόσο, περιστρέφεται γύρω από την έννοια του «Οbergrenze», του ανώτατου ορίου αφίξεων στη χώρα. Αυτό όμως, όπως προειδοποίησε η νομική επιτροπή της γερμανικής Βουλής είναι κάτι που δεν μπορεί να «σταθεί» νομικά, αφού όλες οι χώρες υποχρεούνται από το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο να υποδέχονται ανθρώπους που χρειάζονται προστασία. Πανευρωπαϊκό όριο στον αριθμό προσφύγων θα ήταν «προβληματικό», εκτίμησε η νομική επιτροπή της γερμανικής Βουλής, και θα μπορούσε μόνο να υλοποιηθεί αν οι άνθρωποι που δικαιούνται προστασία, σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης, στέλνονταν σε ασφαλείς τρίτες χώρες. Αν, δηλαδή, υπήρχε ένα πραγματικά παγκόσμιο σύστημα υποδοχής προσφύγων, με άλλες ασφαλείς χώρες που θα μπορούσαν να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT