Ραμάντι: θέμα ημερών η ανακατάληψή της

Ραμάντι: θέμα ημερών η ανακατάληψή της

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εντός των προσεχών ημερών δεσμεύθηκε ότι θα ανακοινώσει την πλήρη απελευθέρωση της Ραμάντι ο επικεφαλής του ιρακινού επιτελείου στρατού, αντιστράτηγος Οτμάν αλ Γκανεμί. Οι κυβερνητικές δυνάμεις εστίαζαν χθες τις επιχειρήσεις τους σε μία συνοικία της πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ, όπου οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» συνέχιζαν να αντιστέκονται. Τα ξημερώματα της Τρίτης, δυνάμεις του ιρακινού στρατού διέσχισαν τον ποταμό Ευφράτη, χάρη σε αυτοσχέδιες γέφυρες, και εισέβαλαν στην πόλη.

Εφόσον ανακαταληφθεί η Ραμάντι, 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, θα είναι η δεύτερη σημαντότερη πόλη του Ιράκ, μετά το Τικρίτ, που θα επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Βαγδάτης, ενώ μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στις ιρακινές δυνάμεις να επικεντρωθούν στην ανακατάληψη της Μοσούλης –δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ– και της Φαλούτζα από το «Ισλαμικό Κράτος».

Η επέλαση στη Ραμάντι υποστηρίχθηκε χθες από αμερικανικά αεροσκάφη με πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.

Η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων υπήρξε, ωστόσο, αργή εξαιτίας του δισταγμού της κυβέρνησης της Βαγδάτης να αξιοποιήσει πλήρως τις ετοιμοπόλεμες σιιτικές πολιτοφυλακές στις επιχειρήσεις. Ο δισταγμός αυτός οφείλεται στην πρόθεση της Βαγδάτης να μην επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής του Ιράν, που εξοπλίζει και στελεχώνει με αξιωματικούς τις σιιτικές πολιτοφυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT