Σε ανοικτό πόλεμο με το Brain Drain

Σε ανοικτό πόλεμο με το Brain Drain

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι κάτω από 27 ετών. Η πλειονότητα αυτών ζει σε αστικά κέντρα. Με αυτά τα δεδομένα κατά νου, ο καθηγητής και ιδρυτής του World Economic Forum, Klaus Schwab, αποφάσισε να δημιουργήσει την κοινότητα νεολαίας του WEF, που την ονόμασε Global Shapers. «Συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι οι λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν τη δυναμική συμμετοχή της νεολαίας σε όλα τα επίπεδα – τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο. Αυτή η γενιά έχει το πάθος, το δυναμισμό και το επιχειρηματικό πνεύμα για να διαμορφώσει το μέλλον».

Η κοινότητα των Global Shapers είναι ένα δίκτυο πόλεων που βασίζεται στα Hubs (κέντρα) και αποτελείται από νέους μεταξύ 20 και 30 ετών που θέλουν να αναπτύξουν τις δυνατότητες ηγεσίας τους προς εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Για το σκοπό αυτό τα Hubs αναλαμβάνουν τοπικά projects για τη βελτίωση των πόλεών τους. Η Αθήνα απέκτησε τη δική της κοινότητα πριν από λίγα χρόνια και σήμερα οι Global Shapers Athens Hub μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν το πιο επιτυχημένο project όσον αφορά την ανταποδοτικότητα στην κοινωνία: το πρόγραμμα reGeneration.

Το reGeneration έχει στόχο τη συγκράτηση της «διαρροής εγκεφάλων» προς το εξωτερικό μέσα από την αμειβόμενη πρακτική άσκηση. «Σκοπός μας είναι να δώσουμε σε πτυχιούχους με δεξιότητες που έχουν από ελάχιστη έως καθόλου εργασιακή εμπειρία, την πρώτη ευκαιρία να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε μια εταιρεία στην Ελλάδα, συναφή με το αντικείμενο σπουδών τους και σε θέση που ταιριάζει στην προσωπικότητά τους». Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που έλαβαν περίπου 3.000 βιογραφικά και στο πρόγραμμα συμμετείχαν 21 εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, οι οποίες προσέφεραν 55 θέσεις αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Μετά το πέρας της πρακτικής, οι 42 ανανέωσαν τις συμβάσεις τους. Στο 2ο εξάμηνο έλαβαν 4.000 αιτήσεις και συμμετείχαν 48 εταιρείες με 100 θέσεις. Οι 75 ασκούμενοι συνέχισαν. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το The Hellenic Initiative και την Coca-Cola.

Ο Παναγιώτης Μαδαμόπουλος-Μοράρης, η Στεφανία Πανούση και ο Στάθης Καρκαντώντης υπήρξαν διαδοχικά συντονιστές της κοινότητας και επικεφαλής του προγράμματος και μοιράζονται με το «Κ» τη χαρά της επιτυχίας του. «Είναι σπουδαίο να μπορείς να βρεις δουλειά σε έναν νέο άνθρωπο όταν το σύμπαν γύρω μας καταρρέει. Κόντρα στην κρίση, καταφέραμε να πείσουμε και να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους του επιχειρείν να κάνουν κάτι. Για πρώτη φορά ανταγωνιστικές εταιρείες ενώθηκαν για κοινό σκοπό.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι να έχουμε αλλάξει τη ζωή σχεδόν 150 νέων ανθρώπων, που βρήκαν τη δουλειά που ονειρεύονταν, και να έχουμε επηρεάσει σε διαφορετικό βαθμό τη ζωή σχεδόν χιλιάδων συμμετεχόντων. Κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τις εταιρείες και τους χορηγούς. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία, ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας ήταν καταλύτης στις συνεργασίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή