Με άριστα βαθμολόγησαν τα ελληνικά ξενοδοχεία οι ξένοι τουρίστες

Με άριστα βαθμολόγησαν τα ελληνικά ξενοδοχεία οι ξένοι τουρίστες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα κέρδισε τον Νοέμβριο τη μάχη της ικανοποίησης των τουριστών από τα ξενοδοχεία έναντι ανταγωνιστικών προορισμών, με τη Σαντορίνη και τη Μύκονο να παίρνουν την πρωτιά και στις επιμέρους συγκρίσεις με δημοφιλείς τουριστικές περιοχές του εξωτερικού.

Τα σχετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στον γενικό δείκτη ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων για τον περασμένο μήνα, που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, και συγκεντρώθηκαν στο σύστημα της Review Pro, βάσει αξιολογήσεων από 11.936 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και από 68.857 πελάτες μονάδων σε ανταγωνιστικούς προορισμούς. Αναλυτικά, με άριστα το 100 ο δείκτης ικανοποίησης για τη χώρα μας έφθασε στο 84,9% έναντι 81,4% των ανταγωνιστών. Η Ελλάδα είχε υψηλότερα ποσοστά από τις ανταγωνίστριες χώρες και σε επιμέρους δείκτες, όπως είναι η σχέση ποιότητας-τιμής, η εξυπηρέτηση, το δωμάτιο και η καθαριότητα. Την πρώτη θέση σε επίπεδο ελληνικών προορισμών έλαβε η Ηπειρος με ποσοστό 89,8%. Επιπλέον, η Σαντορίνη και η Μύκονος κατατάχθηκαν στις πρώτες θέσεις έναντι άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών στο εξωτερικό, όπως είναι οι: Σεν Τροπέ, Σαρδηνία και Ιμπιζα. Eπίσης, οι Κυκλάδες ως ενιαίος προορισμός βρέθηκε στην πρώτη θέση έναντι άλλων περιοχών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως oι: Kρήτη, Χαλκιδική, Ιόνιο, Δωδεκάνησα, Κύπρο, Μαγιόρκα, Ιστρια, Μαρμπέλια, Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), Ρίμινι και Αττάλεια.

Σε σχέση με την ομάδα των πόλεων που, βάσει της έρευνας, ανταγωνίζονται άμεσα για μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή τουριστική πίτα, την πρώτη θέση πήρε η Κωνσταντινούπολη, τη δεύτερη η Αθήνα, την τρίτη η Βαρκελώνη και την τέταρτη η Ρώμη. Αντίστοιχα, στην ομάδα των πόλεων που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη την πρώτη θέση πήρε η Μπολόνια, τη δεύτερη η συμπρωτεύουσα, την τρίτη η Σμύρνη και την τέταρτη η Μασσαλία. Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση ανά κατηγορία ξενοδοχείων, την υψηλότερη θέση θετικών αξιολογήσεων με ποσοστό 88,1% συγκέντρωσαν οι μονάδες 5 αστέρων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αναλυτικά τελευταία στοιχεία της κίνησης που παρουσίασε ο ΣΕΤΕ για τη φετινή σεζόν, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη αύξηση των επιβατών εσωτερικής ακτοπλοΐας σε κάποιες περιοχές, η οποία όμως δεν προέρχεται από την αύξηση των τουριστών αλλά από την εισροή προσφύγων και μεταναστών. Για παράδειγμα, η κίνηση στις ακτοπλοϊκές γραμμές στο Βόρειο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα για το δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 26,8% και κατά 20,7% αντίστοιχα, ενώ αύξηση κατά 181,9% παρουσίασαν και οι επιβάτες στη γραμμή Χίου – Μυτιλήνης. Αντίθετα, πτώση παρουσίασε η κίνηση, ακτοπλοϊκώς, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη με ποσοστά 1,8% και 13% αντίστοιχα. Η πτώση στην Κρήτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Για το δεκάμηνο πτώση κατά 11,4% παρουσίασε και η ακτοπλοϊκή κίνηση από την Ιταλία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Εξάλλου, σημαντική άνοδο για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου κατέγραψαν και οι οδικές αφίξεις. Αν και στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει επεξεργασία για την αφαίρεση του μέρους των αφίξεων ξένων μεταναστών που επέστρεψαν οδικώς στη χώρα μας από ταξίδι στο εξωτερικό, οι συνολικές διεθνείς αφίξεις δείχνουν για το δεκάμηνο ότι κατέγραψαν αύξηση κατά 16,3% (ή κατά 1,1 εκατ.), αγγίζοντας σχεδόν τα 11,4 εκατ. Με εξαίρεση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που παρατηρήθηκε πτώση τόσο στο σύνολο όσο και στην πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών σε όλους τους υπόλοιπους μήνες, η μεταβολή υπήρξε θετική. Αναλυτικά, η αύξηση τον Νοέμβριο έφθασε σε ποσοστό 28,9%. Από την άλλη, όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από τη Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου κατέγραψαν αύξηση κατά 5,7%, ξεπερνώντας τα 15,2 εκατ. που αντιστοιχούν σε επιπλέον 820.000 αφίξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή