Λιτότητα σε Σ. Αραβία λόγω πτώσης πετρελαίου

Λιτότητα σε Σ. Αραβία λόγω πτώσης πετρελαίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εξήγγειλε χθες η Σαουδική Αραβία, καθώς καλείται να καταβάλει το τίμημα της στρατηγικής που εφήρμοσε για να διασφαλίσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου διατηρώντας χαμηλές τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Επειτα από επανειλημμένες κρούσεις του ΔΝΤ, που προειδοποίησε τους τελευταίους μήνες το Ριάντ για την προοπτική να αντιμετωπίσει σοβαρότατα δημοσιονομικά προβλήματα εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο, το βασίλειο των Σαούντ ανακοίνωσε χθες περικοπές δαπανών και αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας. Στόχος του η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 87 δισ. δολάρια από τα 97,7 δισ. δολάρια στα οποία εκτινάχθηκε στη διάρκεια του 2015 – ποσό που αντιπροσωπεύει το 16% του ΑΕΠ της χώρας. Εχει προηγηθεί μείωση των εσόδων του βασιλείου της τάξεως του 23% λόγω της ελεύθερης πτώσης του «μαύρου χρυσού», που αντιπροσωπεύει το 73% του συνόλου των εσόδων των Σαούντ.

Με σκοπό τη δημοσιονομική προσαρμογή, οι δημόσιες δαπάνες του βασιλείου θα περιοριστούν το 2016 στα 224 δισ. δολάρια από τα περίπου 260 δισ. δολάρια το 2015. Από σήμερα αυξάνονται τα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας σταδιακά σε ορίζοντα πενταετίας καθώς και οι τιμές της βενζίνης και οι δασμοί στην ηλεκτρική ενέργεια για τα υψηλότερα εισοδήματα. Παράλληλα, όμως, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει δαπάνες για την άμυνα ύψους 56,7 δισ. δολαρίων, την υψηλότερη δαπάνη για το 2016, καθώς το βασίλειο εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τις δυνάμεις των σουνιτών στον εμφύλιο της Υεμένης, τον δεύτερο παράγοντα πίσω από τα δημοσιονομικά του προβλήματα.

Σχολιάζοντας τις περικοπές δαπανών στο πρακτορείο Bloomberg, η Μόνικα Μαλίκ, αναλύτρια της Commercial Bank στο Αμπου Ντάμπι, προέβλεψε πως θα ακολουθήσει περαιτέρω λιτότητα και το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ριάντ θα μειωθεί στο 10,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα, πάντως, με τον Νάσερ Σαϊντί, πρόεδρο της Nasser Saidi & Associates, η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από «την έκβαση του πολέμου στην Υεμένη, τις τιμές του πετρελαίου, το πόσο θα περιοριστούν οι επιδοτήσεις και κατά πόσον θα καταστεί δυνατό να ελεγχθούν πραγματικά οι δημόσιες δαπάνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT