ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να αποχαιρετίσουν, διά παντός, το κρέας αλλά και τα υπόλοιπα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Πόσο εύγευστες, όμως, είναι οι διάφορες εναλλακτικές και τα υποκατάστατα που τους προσφέρονται; Οχι αρκετά, απαντά επιτροπή ειδικών που δοκίμασε τέτοια αυστηρώς χορτοφαγικά προϊόντα που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην αμερικανική αγορά.
Κάποιοι από τους ειδικούς χαρακτήρισαν ορισμένα υποκατάστατα που παρουσιάστηκαν από τους παρασκευαστές ολικώς χορτοφαγικών προϊόντων «τοξικά» και «αφύσικα».
«Αν έτρωγα αυτό το πράγμα πιστεύοντας ότι πρόκειται για πραγματικό κιμά, τότε θα έλεγα ότι το κρέας είχε χαλάσει», επισημαίνει ο Μπάιρον Τσάμπλιν, δημοτικός σύμβουλος στο Κόνκορντ του Νιου Χάμσαϊρ, που ήταν μέλος της επιτροπής γευσιγνωστών, όταν δοκίμασε μία μπουκιά από το μπιφτέκι χωρίς κρέας της Gardein.
Η Gardein, η Beyond Meat και η Hampton Creek συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρήσεων που προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων πιστεύοντας ότι περισσότεροι θα αποχαιρετούσαν το βοδινό, το κοτόπουλο και τις μαγιονέζες αν τα υποκατάστατά τους είχαν καλύτερη γεύση. Στόχος τους είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως, εξάλλου, και του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ.
Οι νεότερες εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι πιο υγιεινά αλλά και δεν βλάπτουν τόσο το περιβάλλον. Ομως, όπως φαίνεται, η πρότασή τους δεν είναι ακόμα έτοιμη.
Μια επιτροπή ερασιτεχνών γευσιγνωστών, αποτελούμενη από τρεις κρεοφάγους, δεν έδειξε να δελεάζεται από τις νέες προτάσεις, αλλά προτίμησε τα πιο παλιά χορτοφαγικά εδέσματα. Τα μέλη της επιτροπής, πάντως, παραδέχθηκαν ότι αυτό που αναζητούσαν σε όλα τα τρόφιμα, χορτοφαγικά ή μη, ήταν η ικανοποιητική γεύση.
Ο Νταν Σεντ Ζαν, αρχιμάγειρας στα εστιατόρια The Common Man, επισημαίνει ότι ο «κιμάς» της Gardein είχε μια παράξενη οσμή. «Στην πραγματικότητα ήταν σαν κάποιος να είχε προσπαθήσει να μετατρέψει έναν κεφτέ σε κιμά για χάμπουργκερ αλλά, κατά τη διαδικασία, έκανε κάποιο λάθος», άποψη με την οποία συμφώνησε και η τρίτη της επιτροπής, η Σάρα Κίνεϊ, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας.
Η αντίδραση των γευσιγνωστών ήταν πολύ χειρότερη για έναν άλλο κιμά της εταιρείας Beyond Meat, που υποτίθεται ότι έχει γεύση πραγματικού κρέατος και δεν είναι απλά ακόμα ένα χορτοφαγικό υποκατάστατο κρέατος. Η πραγματικότητα ήταν μάλλον διαφορετική αφού οι γευσιγνώστες έφτυσαν την μπουκιά που δοκίμασαν αμέσως χαρακτηρίζοντάς την τοξική.
Αλλά ως φαίνεται δεν έτυχε καλύτερης υποδοχής και το υποτιθέμενο κρέας κοτόπουλου. Η Κίνεϊ τόνισε ότι «έχει λαστιχένια υφή και επ’ ουδενί δεν έχει τη γεύση κοτόπουλου», ενώ άλλοι μίλησαν για μια παράξενη επίγευση. Ο Μπάιρον Τσάμπλιν, εξάλλου, που συμμετείχε στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργανώθηκε από το Associated Press, δήλωσε ότι και τα σκαλοπίνια κοτόπουλου της εταιρείας Gardein ήταν τελείως άγευστα. Ομως για αυτόν ακριβώς τον λόγο το έδεσμα άρεσε στον σεφ της παρέας, αφού με αυτό ως βάση θα μπορούσε να δημιουργήσει την οποιαδήποτε συνταγή, ενώ εξήγησε ότι τα παιδιά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούσαν να διακρίνουν ότι δεν είναι πραγματικό κοτόπουλο αν κάποιος το κάλυπτε με σάλτσα.
Οι γευσιγνώστες παρατήρησαν την παντελή έλλειψη αρωμάτων στην κουζίνα κατά την προετοιμασία των τροφίμων.