Υπόνοιες για τον θάνατο συνεργάτη του Κιμ

Υπόνοιες για τον θάνατο συνεργάτη του Κιμ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Σε αυτοκινητικό δυστύχημα σκοτώθηκε ανώτατος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος, αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της απομονωμένης σταλινικής χώρας.

Ο 73χρονος Κιμ Γιανγκ Γκον σκοτώθηκε το πρωί της Τρίτης, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Παρότι ο Κιμ δεν είχε εμπλακεί σε κάποια από τις φραξιονιστικές διαμάχες που κατά καιρούς ταλανίζουν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, αναλυτές στη Σεούλ εκφράζουν υπόνοιες ότι ο Κιμ Γιανγκ Γκον ίσως να έπεσε σε δυσμένεια, με δεινές για αυτόν συνέπειες.

Το 2009, ο Κιμ Γιανγκ Γκον είχε μεταβεί στη Νότια Κορέα για να παρευρεθεί στην κηδεία του προέδρου της χώρας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, που υπήρξε οικοδεσπότης της πρώτης συνόδου κορυφής ανάμεσα στις δύο Κορέες, το 2000, με τον πατέρα του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο Κιμ Γιανγκ Γκον είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της δεύτερης τέτοιας συνόδου κορυφής, το 2007.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βορρά περιέγραψε τον εκλιπόντα ως «τον στενότερο σύντροφο του προέδρου Κιμ και ειλικρινή επαναστάτη, που προώθησε όσο κανείς άλλος την υπόθεση της επανένωσης των δύο κρατών».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο θάνατος του Κιμ Γιανγκ Γκον ενδέχεται να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ και να οδηγήσει σε διακοπή του μεταξύ τους διαλόγου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT